Folytatódnak a pedagógusdemonstrációk ősszel, még több hídfoglalásra lehet számítani

2023.07.25. 13:39
Ősztől folytatódnak a pedagógusok demonstrációi: szeptember elsejére országos tanévnyitót hirdetnek a Parlament elé, illetve szeptember 15-ére, a nemzetközi demokrácia napjára is tüntetést szerveznek – derült ki az ATV Híradójából.

Az Egységes Diákfront a Civil Bázissal és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével a Belügyminisztérium előtt tartott közös sajtótájékoztatót július 24-én reggel. A három szervezet Országos Közös Akarat néven egy országos szintűre tervezett kezdeményezést hirdetett meg.

Az oktatás körében a következő követeléseket fogalmaztuk meg: azonnali 50 százalékos béremelést, legyen a sztrájk alapjog, új, esélyteremtő Nemzeti alaptantervet, és le a bosszútörvénnyel!

– fogalmazott Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja az ATV Híradó stábjának. Emellett azt is elmondta, hogy az ősszel „kevesebb beszédre és több hídfoglalásra érdemes számítani”. 

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy minden nagyobb városban központot létesítsenek, és létrehozzanak egy ezres nagyságrendű aktivistahálózatot is.

Az országjárás során szeretnénk megkeresni a helyi közösségeket, és az ő véleményüket, gondolataikat, gyakorlati és szakmai tudásukat bevonni az OKA négy oktatási pontjának a kifejtéséhez

– fogalmazott Szilágyi Kitti, a Civil Bázis tagja. 

Egyre több a távozó pedagógus

A PDSZ úgy véli, már csak a pályát elhagyó pedagógusok növekvő száma miatt is újra kell indulniuk a tiltakozásoknak ősztől.

Folyamatosan mondanak fel a tanárok, tehát egy borzasztó ősz elé fogunk nézni. Mi azt gondoljuk, hogy nagyon fontos ez az összefogás, hogy diákok, tanárok és civilek közösen mozduljanak meg

– mondta Ravasz Ágnes, a PDSZ országos választmányi tagja. 

A Momentum Mozgalom mindeközben azt közölte az ATV Híradó szerint, hogy kész az együttműködésre a tüntetőkkel. Ha újabb tiltakozások lesznek, azokon részt vesz a párt is, valamint segítik is a szervezést, amennyiben erre szükség van.  A szeptember elsejére meghirdetett tanévnyitó tüntetésre már több mint kétezren jeleztek vissza.

Forró őszre kell készülni

Július 4-én, kedden 134 igen és 60 nem voks mellett elfogadta az Országgyűlés a köznyelvben csak státusztörvényként emlegetett, pedagógusok új életpályájáról szóló csomagot.

Ahogy arról szintén írtunk, a tiltakozók első lépésként Novák Katalin köztársasági elnökhöz fordultak, azt kérve, hogy a jelenlegi formájában ne írja alá a törvényt, mert az számos retorziót tartalmaz a tanárokra nézve.

A PSZ vezetője már akkor elmondta, a sztrájkbizottság folytatja a munkát, őszre pedig ismét országjárást terveznek.

Azt is jelezték, egyre több helyről kapnak olyan információt, hogy a tantárgyfelosztás egyes intézményekben nem lesz megoldva, van, ahol tanító hiányában nem tudnak első osztályt indítani, de a felsőbb évfolyamokon is sokan csatlakoznak a már bejelentett távozókhoz.