Eldőlt, marad-e a zéró tolerancia

2023.08.12. 21:28
Az LMP írásbeli kérdésére válaszul a Belügyminisztérium azt közölte, hogy fenntartaná az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró toleranciát.

Bakos Bernadett, az LMP képviselője két minisztert is arról kérdezett írásban, hogy az Árpád hídi tragédia után jó ötletnek tartják-e az alkoholfogyasztással szembeni zéró tolerancia megszüntetését – számolt be az RTL Híradó.

Két hete merült fel, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a KRESZ felülvizsgálatával a sofőröket érintő alkoholfogyasztási szabályokat is megvizsgálja. Az LMP szerint csak olyan módosítás támogatható, amely nem csökkenti a közlekedésbiztonságot.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az LMP-s képviselő kérdésére adott írásos válaszában azt közölte, hogy „a Belügyminisztérium a közúti baleset megelőzése érdekében fontosnak tartja az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia fenntartását”.

Mint megírtuk, a zéró tolerancia bevezetése óta jelentősen csökkent Magyarországon az ittas járművezetők által okozott balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg 2008-ban még 2177 ittas vezető okozott balesetet, addig tavaly már csak 1192. Az idei első negyedév is csökkenő tendenciát mutat. A 2023. január–márciusi időszakban 188, ittas sofőr által okozott baleset történt, szemben az előző év azonos időszaki 249-cel.

Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint pozitív hozadéka is lehet a zéró tolerancia eltörlésének, ám az alkoholos állapotban történő vezetés árnyékában egy alattomosabb veszély is megbújik. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.