Véget ért az M2-es ámokfutó ügyének parancsnoki vizsgálata

2023.08.16. 06:10
Megszületett annak a parancsnoki vizsgálatnak a végeredménye, amelyet az M2-es ámokfutó elfogásának ügyében indítottak. Azt vizsgálták, hogy a rendőrök jogszerűen és szabályosan jártak-e el.

Nem hibáztak a rendőrök, amikor egy kétszázzal száguldozó ámokfutót üldöztek az M2-esen – ezt állapította meg a parancsnoki vizsgálat az RTL Híradó értesülése szerint. 

A vizsgálat végeredményének értelmében az akció szakszerű, jogszerű és arányos volt. A férfi ügyvédje szerint a vizsgálat eredménye több szempontból is aggályos.

„A Pest megyei rendőrkapitányság megerősítette, hogy a vizsgálat lezárult, és kiderítette, hogy a rendőri intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt” – mondta Szabóné Berki Bianka szóvivő. Az ügyészségi vizsgálat jelenleg is folyamatban van, ezért részleteket nem árultak el.

Az ámokfutó ügyvédje vitatja a végeredményt 

A kétszázzal menekülő férfi ügyvédje szerint több szempontból is vitatható a parancsnoki vizsgálat eredménye.

A parancsnoki véleményt és megállapítást aggályosnak tartom, egyrészt azért, mert a rendőröknek egyéb számtalan törvényes lehetősége lett volna az általuk már beazonosított személy követésére, elfogására, az elfogás helyének és módjának a megválasztására

– jelentette ki Heller László. Úgy látja, hogy a rendőrök aránytalanul veszélyeztették a saját maguk, a menekülő férfi és a többi autós biztonságát, és szerinte a hasonló esetek jogi háttere sem egyértelmű.

A rendőri megállásra kényszerítés részletes szabályai nyilvános jogszabályban nem férhetők hozzá az állampolgárok részére, nem tudható, hogy a rendőr ilyen esetben mikor mit tehet és az mikor arányos, szabályos és törvényes

– tette hozzá.

Rács mögött

A Budai Központi Kerületi Bíróság nem végleges végzésével egy hónapra elrendelte a száguldozó férfi letartóztatását. Hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A férfit augusztus 1-jén a 2-es főúton akarták a rendőrök ellenőrizni, azonban a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált, nagy sebességgel haladt tovább, majd ráhajtott az M2-es autóútra.

Kiderült, hogy nem csak a sebességkorlátozásra hányt fittyet, jogosítványa sem volt. 

A letartóztatás elrendelését egyrészt a bűncselekmény súlyával, a szökés és az elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyével indokolták. Másrészt azzal, hogy a férfi ki akarta vonni magát a hatósági intézkedés alól, valamint tettével két felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá.

A közleményben a bíróság arra is kitért: a férfi folyamatosan vezetett gépjárművet annak ellenére, hogy jogosítvánnyal soha nem rendelkezett.