Havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tanárok

2023.08.23. 07:38
Havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tanárok a most meghirdetett Köbüki programban. Hornung Ágnes családügyi államtitkár elárulta, hogy a pedagógusoknak ezért a pluszpénzért nem kell pluszmunkát vállal­niuk.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Köbüki program keretein belül egy, mindenki számára nyitott, minél több tehetséget azonosító és aztán folyamatosan támogató, átlátható és utánkövethető rendszert szeretne létrehozni a tárca, amelybe a jelenleg is futó tehetséggondozó programokat is betagoznák – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó Hornung Ágnes családügyi államtitkár elmondta, hogy azokat a tanárokat támogatják, akik a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszanak. Az ő ösztönzésükre, munkájuk elismerésére hozták létre a Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíjat.

Mint mondta, az oktatók nyílt pályázati rendszerben, a www.emet.gov.hu oldalon jelentkezhetnek, és a nyertes pályázók tíz hónapon át havi nettó 75 ezer forint támogatást kaphatnak munkájuk további folytatására, a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő tevékenységük ösztönzésére.

A pályázat benyújtására egy hónapig van lehetőség, az eredményhirdetés októberben lesz. Az államtitkár szerint ez az ösztöndíjprogram nem a köznevelési rendszerhez kapcsolódó bérkiegészítés, hanem a tehetséggondozás támogatása, az abban részt vevő tehetséggondozók további motiválása.

Hornung Ágnes azt is elmondta, hogy az ösztöndíjra azok jelentkezhetnek, akik már legalább három éve középfokú köznevelési intézményben tanítanak és kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet folytatnak.

A jelentkezéshez a pályázóknak pályázati űrlapot kell kitölteniük, a beadott pályázatokat a kiírásban is szereplő objektív pontozási rendszer alapján bizottság értékeli majd, amelybe egy tagot a Belügyminisztérium, egyet a Kulturális és Innovációs Miniszté­rium, egyet pedig a Nemzeti Pedagógus Kar delegál.

Ők készítik elő a pályázatokról a döntést, amelyet végül a kulturális és innovációs miniszter hoz meg.