Gazdag történelme van az épületnek, amelyről a lezuhanó törmelék megsebesített egy turistát

2023.08.26. 16:10
Mint megírtuk, az Index információi szerint könnyebb sérüléseket okozott a budapesti Kazinczy utcában egy bontás alatt álló épületről lehulló törmelék egy 45 éves külföldi nőnek. Az Építész Fórum gyűjtése szerint a Kockaként is emlegetett VII. kerületi épület komoly történelemmel rendelkezik, de az is kiderült, hogy mi lesz ezután a ház sorsa.

Amint azt az Index megtudta, kidőlt egy bontás alatt álló épület egyik fala Budapesten a Kazinczy utcában, és tégladarabok hullottak a járdára. Információink szerint a lehulló törmelék könnyebb sérüléseket okozott egy 45 éves spanyol turistának, akit a mentősök a helyszíni ellátást követően végtagsérülésekkel vittek kórházba.

Az Építész Fórum gyűjtése alapján a Kockaként emlegetett kis épület sokszínű múltra tekint vissza. A mi Erzsébetvárosunk blog írása szerint az eredetileg tízlakásos, emeletes bérházat Pászthory Károly ügyvéd építtette 1880–81-ben Lohr János tervei alapján.

Az ingatlan 1908-ban Schmolka Manó hentes tulajdonába került, aki ipari épületté alakíttatta át, és egészen 1944-ig itt üzemeltette a Schmolka-féle kóserszalámi-gyár füstölőjét és húsfeldolgozóját. Az épület ezt követően a Délhús telephelye lett.

2011-ben, az omlásveszélyes falak lebontása után egy romkocsma költözött az épületbe, és azt egy többszintes szórakozóhellyé alakították át. A Minusplus tervei szerint a tégladíszes külsőt csak a Kazinczy utcai homlokzaton tartották meg, a többi oldal fehér csempeborítást kapott. Továbbá egy pinceszinti bővítéssel is ellátták a házat.

A cikk szerint a jelenlegi bontást az indokolja, hogy öt telek összevonásával egy hatemeletes hotel épül a területen, de hasonló sors vár a szomszédos, Kazinczy utca 42–46. alatti épületre, amely korábban a Magyar Táncművészeti Egyetem képzőhelyeként működött. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport