18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy néző videója szerint kevésen múlt a még nagyobb tragédia a börgöndi bemutatón

DLAPE20230910009
2023.09.11. 06:36
Vasárnap délután zuhant le egy repülőgép a Börgöndi Légiparádén, amelyet Rózsavölgyi Vilmos emelt a magasba, s vele tartott fia, Árpád is. A szerencsétlenséget több ezren látták, ugyanis nagy volt az érdeklődés az esemény iránt. Egyikük az Indexnek mondta el, hogyan élte meg a történteket. A szakértők szerint elképzelhető, hogy emberi hiba miatt kövezett be a tragédia.

Ketten meghaltak, hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, amikor a Börgöndi Légiparádén a földbe csapódott egy HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő. A helyszínen egy kisfiú is megsérült, szerencsére csak könnyebben, őt a székesfehérvári kórházba szállították. A baleset után a légi parádét lefújták.

A repülőn két ember utazott, mindketten pilóták voltak, saját pilótaképzőt vezettek. Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád a helyszínen életüket vesztették. Rózsavölgyi Vilmos az Agro-Aero 2000 Kft.-t, azon belül pedig a Rivair Pilot School pilótaképzőt is vezette. A honlapjuk szerint fia, Rózsavölgyi Árpád repülőoktatóként tevékenykedett a családi vállalkozásban.

Az Index egyik olvasójának videója szerint kevésen múlt, hogy nem történt még nagyobb tragédia: a repülőgép közvetlenül a nézők mellett csapódott a földbe, többen is pánikban menekültek  a robbanás elől.

A helyszínre riasztották a rendőröket, a katasztrófavédelmet és a mentőket is. Utóbbi három mentőhelikoptert is küldött a helyszínre. Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az esettel összefüggésben elmondta, a sportrepülő bemutatórepülés közben zuhant le, és egy parkoló autóba csapódott, amely szintén kigyulladt.

A tragédiával végződött manőver egy alacsony magasságban végrehajtott úgynevezett orsó volt. Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő úgy véli, lehetséges, hogy a beviteli sebesség nem volt elegendő az emelkedési szakasz után. Elmondása szerint legalábbis erre enged következtetni a balesetről készült felvétel.

Emberi hiba állhat a tragédia mögött

Madas szerint még korai kijelenteni, hogy pilótahiba okozta volna a balesetet, hiszen a roncs átvizsgálása még hátravan.

Az átvizsgálással kapcsolatban ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy mivel az egész gép kiégett, nehéz lesz megállapítani, hogy működtek-e a kormányok, de feltehetően igen, mert a repülés korábbi szakaszában nem volt velük semmi baj.

Tehát nagyobb a valószínűsége az emberi hibának, mint a műszakinak

– jelentette ki a szakértő.

Robbanás, füst, és vége volt

Az Indexnek az egyik szemtanú mondta el, hogyan élte meg a tragédiát. Mint elmondta, az elején több manővert is sikeresen végrehajtottak, aztán az egyiknél már nem tudták felemelni a gép orrát.

Akkor csak egy hatalmas robbanás és füst, és vége is volt. Tudtuk, hogy a benn ülőknek nem volt esélyük

fogalmazott a szemtanú, aki szerint a szervezők igyekeztek higgadtságra inteni a jelen lévő tömeget. „Mindenki csendben, döbbenten, az internetet figyelve, lassan indult a parkoló felé. Aztán jöttek a mentők és három mentőhelikopter. Akkor már minden repülőnek tilos volt a felszállás, és a további három bemutató elmaradt” – írta le a történteket.

Az Indexnek nyilatkozó résztvevő azt is elmondta, hogy a robbanás akkora volt, hogy alig maradt valami a repülőgépből. „Akkora robbanás következtében nem sok maradt meg belőle. Hazaértünk, de nagyon rossz belegondolni, hogy a család mit érezhetett, amint füstté váltak szeretteik pár másodperc alatt” – fogalmazott.

Az egyetlen is megsemmisült

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan repülőgép két éve érkezett Magyarországra. Ez volt az egyetlen ilyen gép az országban.

Az első köröket a magyar légtérben és magyar lajstromjellel Szeged felett tette meg – derült ki a delmagyar.hu 2021-es cikkéből. A gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos az első felszállás előtt elmondta, hogy a repülőgépet 1951-ben gyártották, és 1956-ig az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak.

A 70-es évek végén került vissza Amerikába, magánkézbe. A történet vége, hogy Dél-Afrikából egy svájci állampolgár vette meg. A gépet szétszedték, úgy szállították át Svájcba, majd Rózsavölgyi április 24-én baráti kapcsolatai segítségével vásárolta meg.

(Borítókép: Helyszínelők a börgöndi repülőtérnél Székesfehérvár közelében, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport