A BRFK szerint rendben volt, hogy Erdogan testőrei megvertek egy magyar embert

2023.09.12. 20:59
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította a feljelentést annak a magyar férfinak az ügyében, akit Recep Tayyip Erdogan testőrei vertek meg az augusztus 20-i nemzeti ünnepen.

Mint korábban megírtuk, egy férfi a török elnök budapesti látogatásán bemutatott a török elnöknek, mire a biztonságiak nekiestek, és a TEK embereinek kellett kimenteniük.

Az esettel kapcsolatban Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő kérdéseket intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez. Polt Péter a politikus kérdéseit feljelentésként értékelte, és továbbította a BRFK-hoz.

A budapesti rendőrség mostanra hozott határozatot ezzel kapcsolatban. Ők most azt vizsgálták, hogy a garázdaság vétsége megvalósult-e az esettel kapcsolatban, közvádas bűncselekményt azonban egyelőre nem vizsgáltak.

A 24.hu szerint határozatukban azt írták: a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”, és hogy „az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor” – írták a határozatban, amelyben azt is hozzátették:

a török biztonsági őrök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőrség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban egy magánvádas eljárás tárgyát képezheti majd. 

Tóth Bertalan a 24.hu ezzel kapcsolatos kérdésére válaszolva azt nyilatkozta: „Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát”.

A török elnök biztonsági őreinek nem ez volt az első botrányos esetük. Nemrég az is kiderült, hogy egy fiatal szlovák politikusnőt még molesztálhattak is a szlovák elnök hivatalában.