Megszólalt a börgöndi tragédia áldozatainak családja

2023.09.13. 13:46

Mint megírtuk, bemutatórepülés közben lezuhant egy kisrepülőgép Börgöndön vasárnap délután, a fedélzeten két ember tartózkodott, mindketten életüket vesztették. A repülőgép egy parkoló autóba csapódott, amely kigyulladt, és három ember súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az Indexnek egy szemtanú mondta el, hogyan élte meg a történteket, erről ide kattintva olvashat részletesebben.

A HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülőn annak tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád utazott. Mint kiderült, ez volt Magyarországon az egyetlen ilyen gép, amit Rózsavölgyi 2021 áprilisában vásárolt meg.

„Mint ahogyan azt már a média közölte, e balesetben elhunyt idősebb Rózsavölgyi Vilmos és Rózsavölgyi Árpád. A balesetben a haláleseteken kívül három súlyos és egy könnyebb sérülés is történt. A sérülteknek ezúton is sajnálatunkat, együttérzésünket fejezzük ki, és mihamarabbi gyors, teljes felépülést kívánunk. A balesetben megsérült család állapotát figyelemmel kísérjük, az illetékes szervvel a kapcsolatot felvettük” – fogalmaztak az rtl.hu-nak eljuttatott közleményben.

Mint írták, az ügyben vizsgálatot folytató hatóságokkal teljes mértékben együttműködnek, a baleset körülményeinek kivizsgálásához minden segítséget biztosítanak. Hozzátették, hogy a sajtó és a média részére a hatósági vizsgálat végleges befejezéséig további nyilatkozatot nem adhatnak ki.

Rózsavölgyi Vilmos és Rózsavölgyi Árpád a családjának szeretett nagyapa, apa és testvér volt, akiknek hiánya a család számára még fel sem fogható. Ezért tisztelettel kérjük, hogy a sajtó és a média tartsa tiszteletben a család fájdalmát, és mély gyászukban ne keressék őket

– olvasható a közleményben.

Életveszélyes állapotban a kislány

A repülőgép-balesetet követően az Országos Mentőszolgálat az Index megkeresésére közölte, hogy három embert (egy kislányt, egy nőt és egy férfit) súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba. A TV2 Tények című műsorából kiderült, hogy a kilencéves kislány életéért a Budapesti Bethesda Gyermekkórház intenzív osztályán küzdenek.

A másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett gyermek kezelőorvosa azt mondta, hogy a kislányt többször meg kellett műteni, lélegeztetik, és még mindig életveszélyben van.

Ha másod- vagy harmadfokú az égési sérülés, akkor az esetek zömében műtéti kezelés szükséges, a kiterjedéstől függően. Hat-nyolc műtétet is jelenthet egy kezelés

– mondta a gyermek orvosa.

Vizsgálat indult

A  vasárnapi börgöndi repülőnapon lezuhant repülőgép ügyében a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított. Később kiderült, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Közlekedésbiztonsági Szervezet is vizsgálódik a Börgöndi Légiparádén történtekkel kapcsolatban.

A szervezet egyúttal egy felhívást is intézett a lakossághoz, amiben azt kérik, hogy amennyiben kép-, hang- vagy esetleg videófelvétel áll valaki rendelkezésére, amin szerepel a balesetet szenvedett repülőgép, úgy azt továbbítsa nekik a kbszrepules@ekm.gov.hu e-mail-címre. 

Az eddig megjelent videófelvételek alapján a szakértők nem zárják ki, hogy emberi hiba vezethetett a tragédiához. Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő szerint még korai kijelenteni, hogy mi okozhatta a Börgöndi Légiparádén lezuhanó kisrepülőgép tragédiáját, de úgy véli, nagyobb a valószínűsége az emberi hibának, mint a műszakinak.

Vályi István, a Speedzone főszerkesztője arról beszélt, minden gép máshogy viselkedik, és ezer faktor közrejátszhat abban, hogy miért veszik el a felhajtóerő, jelen esetben pedig nem tudni, hogy meghibásodás vagy más okozta. „Különösebben nem veszélyes manőver, de nyilván gyakorolni kell. Ilyen magasságban meg aztán a legapróbb hiba is, mint látjuk, nem ad esélyt arra, hogy korrigálj” – fogalmazott Vályi István.

Varga G. Gábor szakújságíró elmondta, hogy az ilyen jellegű légi parádékat nagyon komoly nemzetközi tudásbázis alapján szervezik. Ezért úgy véli, hogy ha egy repülővel történik valamilyen nem várt eset, akkor a véletlenek összjátékát nem lehet mindig, kizárólag szervezési eszközökkel befolyásolni.