Bosszút akart állni a rendőrökön az esztergomi robbantó

D KOS20230920107
2023.09.21. 06:26 Módosítva: 2023.09.21. 06:27
Robbantás történt szerda este Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban.
  • Szerda este robbanás történt Esztergom egy külterületi, nem túl sűrűn lakott részén, a Búbánatvölgyben, egy családi házban.   
  • A robbanásban a TEK egyik munkatársa, valamint az elkövető is meghalt. Ez volt az első eset, hogy a TEK egyik tagja életét vesztette egy bevetésen.
  • A robbanás következtében több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. A sérülteket Esztergomba, Budapestre és Tatabányára vitték. 
  • A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. Az elsődleges adatok szerint rendőri mulasztás nem történt az ügyben.

Ahogy arról az Index is beszámolt szeptember 20-án, szerdán este a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki Esztergom egy külterületi, nem túl sűrűn lakott részére, a Búbánatvölgybe, egy családi házhoz. A TEK egységei 19 óra körül hatoltak be az épületbe, mert – a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos közleménye szerint – a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre.

A FÉRFI AZ ELSŐDLEGES ADATOK ALAPJÁN EKKOR SZÁNDÉKOSAN GÁZROBBANÁST IDÉZETT ELŐ.

A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban.

Lapértesülés szerint az elkövető azért fenyegetőzött robbantással, majd követte el azt, mert felhalmozódott díjtartozása volt. 

Az Index munkatársa a helyszínről azt jelentette, hogy az elkövető egy gázpalackot robbantott fel. A robbanásban a ház is kigyulladt. A tüzet gyorsan sikerült eloltani.

Adósságcsapdában volt a robbantó

Meg nem erősített információk szerint rengeteg adóssága volt az esztergomi robbantónak, ezért kocsiját is lefoglalták. Emiatt haragudott a rendőrökre, többször fenyegette őket és az ügyészeket is: azt képzelte, ők hagyták ellopni a kocsiját. Úgy tudjuk, hogy a férfinak komolyabb számlatartozása is volt. 

A helyszínen nyilatkozó környékbeliek, illetve a robbantó ismerősei is agresszív „őrültként” jellemezték a férfit, vélhetően ezért küldték a terrorelhárítókat tárgyalni.

A rendőri egységek és

a túsztárgyaló pszichológus 4 és fél órán keresztül

tárgyaltak vele. Végül a férfi csapdába csalta a rendőröket, az előre benzinnel fellocsolt lakást felgyújtotta, és amikor a TEK-esek bementek, megnyitotta a gázpalacko(ka)t.

Gyors, határozott mentés

A robbantás esztergomi helyszínét maszkos és fegyveres rendvédelmi dolgozók, mentősök, katonák és rendőrök lepték el. A helyszínen megjelent Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója is.

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. 

A TEK első halottja éles művelet közben

Az Index információi szerint 

EZ LEHET AZ ELSŐ ALKALOM, AMIKOR A TEK MUNKATÁRSA MEGHAL EGY MŰVELET KÖZBEN. 

A TEK-nél vagy annak elődjeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)