Kitálalt a kutyapártos által lebuktatott fideszes

2023.09.23. 12:42
Lévai István Zoltán a nyilvánosságra került hangfelvételek után lemondott választókerületi elnöki pozíciójáról, valamint távozott a Fideszből. A politikus most bejelentette, hogy képviselői mandátumát megtartja.

Lemondott Budapest 15. számú országgyűlési egyéni választókerületének elnöki posztjáról Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselő, aki a Válasz Online-hoz eljuttatott hangfelvételek szerint ötmillió forintot ajánlott a Kutyapárt jelöltjének, hogy induljon el a 2024-es önkormányzati választásokon – számoltunk be korábbi cikkünkben.

Lévai István Zoltán az üggyel kapcsolatban Facebook-oldalán kifejtette:

A tavasz folyamán tudomásomra jutott az a hír, hogy a XVIII. kerületi Demokratikus Koalíció és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt olyan megállapodásra törekszik az önkormányzati választások során, mely szerint az MKKP azzal segítené Szaniszló Sándor polgármesteri címének megtartását és az őt támogató jelölteket, hogy sem a polgármesteri pozícióért, sem pedig a képviselői helyekért nem indítanak jelölteket.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az MKKP a párt által mutatott kép szerint nem elkötelezett egyetlen politikai erő mellett sem, így egyenlő távolságot tart a Fidesztől és a DK-tól is. Lévai István Zoltán ezért is érezte fontosnak, hogy kiderítse a hír valóságtartalmát, „elsősorban e célból találkoztam Aleva Mártával, akit már korábbról ismertem mint az MKKP politikusát. Természetesen azt a lehetőséget sem zártam ki, hogy sikeres önkormányzati szereplésüket követően a XVIII. kerület érdekében program alapon együttműködjünk, ami számomra közös érdeknek tűnt. Aleva Márta azonban engem megtévesztve, előre megtervezetten, jogellenes módon beszélgetéseinkről képanyagot és beleegyezésem nélkül hangfelvételt készíttetett, amit megosztott a Valaszonline nevű portállal.”

A volt fideszes megjegyezte, „fontos körülmény, hogy Szaniszló Sándor kerületi polgármester saját bevallása szerint is tudott a lejáratásomra szervezett akcióról, ami bizonyítja azt, hogy a DK és az MKKP kapcsolatban vannak, egyeztetnek és feltételezhetően választási megállapodásra is törekednek”.

Lévai István Zoltán hangsúlyozta, hogy jogsértést nem követett el, de a történtek következményeinek ismeretében „a hibámért a politikai felelősséget vállalom és nem kívánom a helyi közösséget ezzel az üggyel terhelni, ezért mind a 15. egyéni választókerületi elnökségi tisztségemről, mind Fidesz-tagságomról lemondtam”.

Ugyanakkor kitért arra is, tekintettel arra, hogy 2019-ben ötödik alkalommal választották meg közvetlenül önkormányzati képviselővé, ezért a választók iránt érzett felelősség miatt a továbbiakban mint egyénileg megválasztott önkormányzati képviselő fog dolgozni.