Hatalmas tank jelent meg Budapest belvárosában szerda este

2023.09.28. 09:51
Feltehetően egy német gyártmányú Leopard 2 harckocsi jelent meg Budapest szívében szeptember 27-én este, legalábbis ezt lehet leszűrni a TikTokra felkerült videókból.

A katonai jármű a Hős utcánál forgolódott a Hungária körúton, a manőverezés miatt átmenetileg le is zárták az érintett útszakaszt a járműforgalom elől, írja a 24.hu.

@feco84 #hősutca ♬ eredeti hang - Fecó

Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de pont most sikerült végleg felszámolni a hírhedt Hős utcai lakótelepet. Az ingatlan immár a Magyar Állam tulajdona és a tervek szerint a szomszédos Terrorelhárítási Központ bővítésére szolgál majd, közölte a közösségi oldalán D. Kovács Róbert, Budapest X. kerületének polgármestere.

Ahogy arról augusztus végén beszámoltunk, már megérkezett Magyarországra az első Leopard 2 A7HU harckocsi, valamint a műszaki támogatására szolgáló WiSENT 2 többrendeltetésű műszaki gép.

Az első harckocsit Mosonmagyaróvár közelében, a Lajta Pihenőhelyen fotózta le az lhsn.hu olvasója. A haditechnikára szakosodott portál szerint a most beérkezett eszközök még csak a referenciapéldányok lehetnek.

A 2A7HU változatból összesen 44 darab érkezik, és ezután is számolnak a kiképzésre használt eszközökkel. Ezenkívül tüzérségi eszközök is érkeznek, nevezetesen Panzerhaubitze (PzH) önjáró lövegek. 

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt is közölte, hogy már most is használják a svéd gyártmányú Carl-Gustaf vállról indítható páncéltörő eszközöket, amelyekből az ukránok is nagy mennyiségben kaptak a Nyugattól.

Megkeresésünkre a Terrorelhárítási Központ azt válaszolta,  hogy a TEK nem rendelkezik Leopard típusú járművel, így nem áll módjukban felvilágosítást adni.

Frissítés: a Honvédelmi Minisztérium arról számolt be, hogy a Magyar Honvédség Leopard 2HUA4 típusú harcjárműve Böröndi Gábor vezérezredes parancsára érkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti Campusára tegnap éjjel.

Mint írták, a járművet megkülönböztető jelzéssel ellátott katonai rendész szolgálat kísérte, a jármű Budapesten a Hős utca kereszteződésében harcjármű gumibetéten „saját lábon” közlekedett.

A Leopárd 2HUA4 lánctalpas harcjárművet az egyetemi oktatási rendszerében a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai vezetői alapképzési szakos honvédtisztjelöltek elméleti ismereteinek bővítésére használják, a képzés során fokozott hanghatásra nem kell számítani, tették hozzá.