Már a rendőrség is figyelmeztet a soproni neonáci találkozóra

2023.09.28. 06:00
A rendőrség is megerősítette a Der Standard korábbi információját, miszerint osztrák neonáci csoportok szerveznek találkozót Sopronba. A város polgármestere szerdán azt közölte, hogy az önkormányzathoz nem érkezett engedélykérés vagy bejelentés az esemény megrendezéséről.

Mint megírtuk, a Der Standard szerint osztrák neonáci csoportok szerveznek találkozót Sopronba. Mint írták, osztrák neonácik bővítik nemzetközi kapcsolataikat, és ennek keretében rendezik meg október 6. és 8. között a Gerd Honsik – Európai Kongresszust, amire több szélsőjobboldali szervezet is jelezte részvételi szándékát.

A soproni polgármester, Farkas Ciprián szerdán azt közölte, hogy a rendőrséghez és az önkormányzathoz sem érkezett engedélykérés vagy bejelentés az esemény megrendezéséről, illetve a tervezett helyszínről sem tudnak a helyi hatóságok.

A bejelentés szerda délután érkezhetett meg a magyar rendőrséghez, a police.hu-n ugyanis ekkor jelent meg közlemény az eseménnyel kapcsolatban. A rendőrség honlapján azt írták, hogy a rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése.

A közlemény szerint Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz.

A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges – tették hozzá.

A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel és az önkormányzattal – olvasható a közleményben.