Ezzel a levéllel búcsúzott az Országos Idegenrendészet indoklás nélkül menesztett főigazgatója

2023.10.02. 13:00
Az Index birtokába került az a levél, amellyel Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője elbúcsúzott kollégáitól.

A Belügyminisztérium szombaton közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter 2023. szeptember 30-i hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését, és rendelkezési állományba helyezte.

A tárcavezető 2023. október 1-jei hatállyal Seres József rendőr ezredest bízta meg az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatói beosztásának ellátásával. Hogy mi indokolta Halmosi Zsolt menesztését, az a minisztérium közleményéből nem derült ki.

Az Index most megszerezte azt a búcsúlevelet, amelyet a menesztett tisztviselő írt kollégáinak. Halmosi Zsolt azt írta, hogy az ember ilyenkor „számot vet, értékel”, és végiggondolja, hogy „milyen értékeket hagy maga után”.

Amikor 2021-ben belügyminiszter úr megkérdezett arról, hogy vállalnám-e az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetését, elgondolkodtam, de a szervezet jó híre megkönnyítette a döntést. Szándékom volt továbbépíteni, amit az elődeim megteremtettek, s azt hiszem, Önökkel egyetértésben mondhatom, hogy ez nemcsak sikerült, de felfedeztünk, megismertünk új perspektívákat is

– írta Halmosi Zsolt. 

Hozzátette, hogy a beiktatása óta elkötelezettséget, támogatást tapasztalt az állomány részéről. „Ugyan rövid, de annál tartalmasabb évek vannak mögöttünk, hiszen a pandémia idején, majd a szinte azonnal bekövetkező Ukrajnában dúló háború okán keletkezett jelentős többletfeladatokat is magas színvonalon, a jogszabályokat betartva és betartatva, az elvárásokon felül teljesítve végeztük el együtt” – fogalmazott. Ezután egy mondatban arra utalt, hogy véleménye szerint minden feladatot megfelelően teljesíteni tudtak.

Büszkeséggel tölt el, hogy mindig úgy állhattam az elöljáróim elé, hogy a ránk bízott feladatokat szakmailag és emberileg is kiválóan tudtuk teljesíteni, s ezért minden esetben megkaptuk az elismerést, majd újra és újra megszolgáltuk a belénk vetett bizalmat.

Mint írta, folyamatosan rendkívüli helyzettel néztek szembe, de büszke arra, hogy az állomány elszántsága és „a munkatársak töretlen tenni akarása, fegyelmezettsége és példátlan összetartása” átsegítette őket a nehézségeken. Végezetül köszönetet mondott alárendeltjeinek, és azt kérte tőlük, hogy támogassák utódja munkáját.

Halmosi Zsolt korábban – mielőtt 2021 szeptember 1-jén kinevezték az idegenrendészet élére – országos rendészeti rendőrfőkaőitány-helyettes volt, vezérőrnagyi rendfokozatban. Kinevezésével egy időben a „huzamos időn keresztül magas színvonalon nyújtott kiemelkedő és áldozatos szakmai tevékenysége elismeréséül” egy Hadik András-szablyát is kapott.

Az idegenrendészetnek az utóbbi időben (a háború és a pandémia mellett) amiatt is sok feladata volt, hogy tömegével érkeznek az ázsiai vendégmunkások. Ennek előzménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén tavasszal azt mondta: Magyarországnak nagyjából 500 ezer vendégmunkásra lenne szüksége a következő 1-2 évben.