Újabb változást jelentett be az osztrák államvasút, fellélegezhetnek a magyar utasok

2023.10.02. 14:54
Ismét változást jelentett be az osztrák államvasút: nem hétfőtől, csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben – tájékoztatta a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-t.

A közleményben azt írták, az osztrák állami vasúttársaság, az ÖBB a múlt héten arról tájékoztatta magyar partnerét, hogy az 1-es fővonal felújításából következő menetrendi bizonytalanságok miatt a Budapestről Bécsen keresztül München, Salzburg stb. felé közlekedő railjet xpress járatait átmenetileg csak Bécsig közlekedteti, ott az utasoknak át kell szállniuk másik járatokra.

Az intézkedést október 2-ától vezették volna be, de vasárnap késő este az osztrák államvasút (ÖBB) arról tájékoztatta a MÁV-ot, hogy néhány nappal eltolódik a változás életbe léptetése – tették hozzá.

Az ÖBB tájékoztatása alapján előreláthatólag október 4-től áll be a menetrendi változás, azaz csak szerdától fognak rövidebb útvonalon közlekedni a felsorolt railjet xpress-járatok (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68).

Addig továbbra is teljes útvonalon járnak a Budapest-Keleti pályaudvarról 7.40 és 15.40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló railjetek, Bécsben nem kell átszállni – olvasható a közleményben.

Felháborodtak az utasok

A többség feltételezte, a Bécsbe menő vonatok megnövekedett menetideje miatt született meg a döntés, amely mögött az áll, hogy a vállalatnak sürgős pályafelújítási munkálatokat kell végeznie Biatorbágynál.

Azonban nem ez az egyetlen probléma jelenleg a MÁV körül: a vasúttársaságnak ugyanis még a saját járatait sem sikerült összehangolnia a felújítással összefüggésben.

A Szombathely–Csorna–Budapest vonalat egy időben egyszerre két pályafelújítás is érinti (ezek várhatóan december közepéig eltartanak), amelyek miatt az utazóknak kétszer is járművet kell váltaniuk. Az első szakaszon, Szombathelytől Csornáig azért kell buszra ülniük, mert szeptember 29-től felújításba kezdett a vonalért felelős Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.

Csornán aztán buszról vonatra váltanak az utasok, ám csak Tatabányáig roboghatnak el a másik, Biatorbágy és Szárliget közötti felújítás miatt.

A szombathelyi vasútállomás előtt egy utas „agyrémnek” nevezte mindezt, és mások is azt mondták: bár a MÁV-nál korábban is voltak már különféle problémák, de „azért ez mégiscsak sok”. 

Főleg a kisgyerekesek és idősek, a fővárosi kórházakba tartók panaszolták azt, hogy „nem leányálom” a vonatról leszállni, a buszra felkapaszkodni, zsúfolt körülmények között utazni.

A MÁV a hétvégén a Bécsbe utazóknak is tett egy javaslatot. Továbbá az is kiderült, hogy a győri vonalon utazók helyzetén könnyítenek valamelyest hétfőtől.