Szijjártó Péter: Ha egy nagykövetünk beavatkozna az adott ország belügyeibe, leváltanám

2023.10.03. 16:45
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjút, ahol szóba kerültek többek között a szlovákiai választási eredmények, különböző európai uniós politikai kérdések, a kapcsolatok Oroszországgal, az energiabiztonság, az ukrajnai háború és a jószomszédi viszony is.

„Amikor egy patrióta, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező, a brüsszeli liberális fősodornak ellentmondó politikus, politikai család megnyer egy választást vagy egyáltalán esélye van arra, hogy jól szerepeljen egy választáson, akkor Brüsszelből azonnal jön a nyomásgyakorlás, a támadás, a megbélyegzés” – vélekedett Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Szerinte ha a svédek csatlakozni akarnak a NATO-hoz, akkor ne bírálják a magyar képviselőket, mert az ő szavazataikra is szükségük van.

Beszélt arról is: azért nevez ki nagyköveteket, hogy a két ország közötti kapcsolatokat úgy fejlesszék, hogy abból Magyarország profitálni tudjon. Azt viszont tiltja, hogy más országok belügyeibe beleavatkozzanak, és ha így tennének, akkor leváltaná őket.

EZZEL a magyar kormány többször kritizáló DAVID PRESSMANre, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK BUDAPESTI NAGYKÖVETÉRE UTALT A KÜLÜGYMINISZTER (AKIT NEMRÉG AZZAL VÁDOLTAK MEG A SZLOVÁKOK, HOGY BEAVATKOZOTT A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYUKBA). 

A tárcavezető további fontos mondatai, megállapításai az alábbiak voltak az interjúban

  • „A szomszédunkban egy olyan választás volt, amelynek eredményeként kiváló esély van arra, hogy egy stabil szlovák kormány jöjjön létre.”
  • „Egy olyan párt nyerte meg a szlovák választást, amelynek a vezetője nyíltan képvisel a magyar kormányéhoz nagyon hasonló álláspontot a három legfontosabb témában: a béke kérdésében, valamint a migráció és a genderpropaganda elutasításában.” 
  • „Aki nem hajlandó az ukrajnai háború kapcsán az európai fősodor álláspontját vinni, azt azonnal Moszkva kémjének, Putyin barátjának, az oroszok propagandistájának titulálják.” Ezért is érték szerinte bírálatok a választást az Európai Bizottság részéről, akik szerint Oroszország beavatkozott a választásba.
  • „A svédek többször is inzultálták és megsértették a magyar parlamenti képviselőket. Ahhoz, hogy Magyarország ratifikálja a svéd csatlakozást a NATO-hoz.”
  • Az orosz az ’56-os történelemhamisítási botrányról elmondta, hogy „fasisztának minősíteni az 1956-os forradalom magyar hőseit elfogadhatatlan”, ugyanakkor szerinte evidens, hogy a múlt tekintetében az oroszokkal soha nem leszünk közös nevezőn. Ezért szerinte „ennek tudatában kell a kapcsolatrendszerünket alakítani”.
  • „Magyarország energiaellátása biztonságban van (...) Az előttünk álló fűtési szezonra jól felkészültünk.”
  • „Szurkolunk a lengyel testvéreinknek, szurkolunk a kormányzó pártnak, hogy megnyerje a választást.”
  • „Magyarország egy működő demokrácia, egy működő jogállam”, így nem érti a tárcavezető az uniós bírálatokat, valamint Svédország bírálatait.
  • Az Európai Unió tagállamainak nagyköveteit nem burkoltan, hanem nyíltan fenyegette meg a 2022-es választások előtt, hogy ne avatkozzanak bele a választási végeredménybe.
  • Szerinte az Európán kívüli világ már nagyon várja az Ukrajnában dúló a háborúnak a végét. Az EU egy Európán kívüli háborúban a békét szorgalmazza, de most „Európa globalizálta ezt a konfliktust” véleménye szerint.

Szijjártó Péter korábban elárulta, örül annak, hogy „Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”. Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.