Nem akart megállni az igazoltató rendőröknek, 120-szal hajtott beléjük

2023.10.04. 12:56
Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki 2022 márciusában frontálisan nekiütközött egy őt megállítani szándékozó rendőrautónak.

A férfi az egyik ismerőse hozzátartozójának autóját vezette a baleset éjszakáján, amiről tudni vélte, hogy az már korábban a rendőrség látókörébe került, emellett a vádlottnál nem volt érvényes vezetői engedély sem.

A bűncselekmény előtt a terhelt két ismerősét fuvarozta, amikor Miskolcon a Hideg sornál ellenőrzést végző rendőrök egyike felismerte a járművet, amely néhány héttel korábban már kivonta magát a rendőri intézkedés alól, emiatt a rendőrök követni kezdték a vádlottat, aki sebességét növelve menekült. A rendőrök megkülönböztető fényjelzést használtak és erősítést kértek.

A követett járművel ellentétes irányból közeledett a másik rendőrautó, amely szintén megkülönböztető jelzést használt, illetve helyzetével jelezte a vádlottnak, hogy meg kívánják állítani. A hatóság tagjai azonban látták, hogy a terhelt nem fog megállni, ezért a járművet elkezdték visszakormányozni a saját forgalmi sávjukba, lassítottak, hogy megforduljanak, és kövessék őt.

A vádlott 120 kilométer per óra mértékig növelte sebességét, és a rendőrautó felé kormányozta járművét, majd vészfékezni kezdett, de a maga által előidézett veszélyhelyzetet már nem tudta elkerülni, és frontálisan a hatósági autónak ütközött.

A balesetben érintett két rendőr maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett el, míg az okozó jármű két utasa súlyos, illetve könnyű sérüléseket szenvedett.

A bíróság a terheltet közúti veszélyeztetés bűntettében, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és segítségnyújtás elmulasztása bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért vele szemben 4 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetést, 5 év járművezetéstől eltiltás büntetést és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki.

A bíróság az ítélet meghozatalakor enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, valamint a megbánó magatartását. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a közlekedési szabályok kirívó mértékű megsértését, valamint azt, hogy a cselekmény során több személy is megsérült.

Az ítélet nem jogerős, áll a Miskolci Törvényszék közleményében.