Gelencsér Ferenc az egyik legtöbbet használt magyar szóval gyakorolt önkritikát

2023.10.04. 20:55
„Hú, ezt nagyon elb*sztam!” – lehetett hallani Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének és frakcióvezetőjének a szájából azt követően, hogy a parlamenti felszólalása után bekapcsolva maradt a mikrofonja. Az Index az ellenzéki párt sajtóosztályát kérdezte a kellemetlen incidensről, volt-e esetleg bármi következménye a Momentumon belül, illetve hogyan értékelik az azóta kapott támadásokat.

Gelencsér Ferenc az őszi ülésszak első napján reagált Orbán Viktor napirend előtti felszólalására. A momentumos politikus többek között arról beszélt, hogy a kormány miatt magas az infláció, adót emelt, megszorításokat vezetett be, vagyis „fejőstehénnek nézik a magyarokat”.

A Momentum frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte a munkaalapú gazdaság megbukott, mert a magyar embereknek egyre kevesebb a fizetésük, majd a Fidesz 2006-os választási szlogenét idézve azt is mondta: „Rosszabbul élünk, mint négy éve”. A Momentum szerint emberközpontú gazdaságra, klímabiztonságra és európai elköteleződésre lenne szükség. A felszólalás végén érezhető volt, hogy Gelencsér Ferenc nem úgy fejezte be, ahogy szerette volna, ezután tette azt a megjegyzést, amely aztán végigfutott a sajtón.

A momentumos politikus felszólalásának nem szerencsés befejezését az Országgyűlési Napló is megörökítette az utókornak: 

„Lenne tehát feladat, miniszterelnök úr, végre a brüsszelezés, a sorosozás, a genderezés helyett és a jó ég tudja, még mi helyett; a magyar emberek érdemi bajaira kellene megoldást kínálni, mert látjuk, hogy egyre nagyobb a gond, de önöknek csak az egyre durvább megszorítások a válaszaik minden katasztrofális mutató láttán, úgyhogy ez így nem mehet tovább, azt gondoljuk. Ez van. (Miközben leül:) Hú, ezt nagyon elb*sztam. (Taps a Momentum padsoraiból. – Moraj és közbeszólások a kormánypártok padsoraiból, többek között: Felezőt vegyél be!)

Ilyen lett

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt tanácsolta a momentumos politikusnak, hogy ha a felszólalását „a ChatGPT-vel írja”, akkor olvassa át, és ne izguljon, amikor felolvassa. Orbán Viktor szintén nem hagyta válasz nélkül Gelencsér Ferenc felszólalását, és úgy fogalmazott:

Gelencsér képviselőtársamnak is szerettem volna válaszolni, de úgy láttam, hogy az ő hozzászólása nem más, mint egy reménytelen küzdelem az értelemmel. Ezzel nem tudok mit kezdeni, de szurkolok neki.

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában a parlamenti incidensről azt mondta, ha egy ellenzéki képviselő felszólal, akkor általában a kormánypárti politikusok „végigüvöltik” azt. Elismerte ugyanakkor, hogy az ellenzéki képviselők is „beszólogatnak” a kormánypártiaknak. Tompos Márton szerint a parlamenti ülés nem egy civilizált, kulturált vitára alkalmas közeg, és mire Gelencsér Ferenc felszólalt, már egy „ordenáré közeg” alakult ki.

Lett, amilyen lett

– jegyezte meg a Momentum frakcióvezető-helyettese, de hozzátette: szerinte egyáltalán nem volt olyan rossz Gelencsér Ferenc felszólalása, mint amilyennek ő érezte, és a miniszterelnöknek is értenie kellett volna, mert nem volt annyira bonyolult. Tompos Márton azt mondta: vannak fontosabb dolgok is az országban annál, hogyan sikerült az atlétikai világbajnokság.

„De sajnos a szomorú valóság az”

A Momentum sajtóosztálya válaszolt az Index kérdésére, és a frakcióvezetői felszólalás után elejtett megjegyzésre reagálva közölték:

Gelencsér Ferenc az egyik legtöbbet használt magyar szóval gyakorolt önkritikát, ennyi történt.

Továbbá azt írták:

Jó lenne, ha hazánknak, az Országgyűlésnek és a magyar demokráciának ez lenne a legnagyobb problémája. De sajnos a szomorú valóság az, hogy hazánk legnagyobb problémái ma a szétvert oktatás és egészségügy, a rekordmagas infláció, a megélhetési válság vagy éppen a mindent átható kormányzati korrupció.

Mint arról beszámoltunk, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője és párttársai kínai zászlót vittek Debrecen kormánypárti polgármesterének hétfőn. „A helyiek ugyanis nem akarnak vízzabáló méreggyárakat a legjobb minőségű földjeikre, pláne úgy, hogy még a munkaerő sem áll rendelkezésre. Az állampárti Papp László nem a helyiek érdekeit képviseli, hanem a Kínai Kommunista Pártét. Éppen ezért elvittük neki a főnökei zászlaját, lobogtassa büszkén” – közölte Gelencsér Ferenc a Facebook-oldalán.