Megvalósulhat az ellenzéki összefogás Győrben?

chrome-capture-2023-9-16.png
2023.10.17. 09:53

Az LMP és a Momentum is bejelentette már, hogy Pintér Bence újságírót, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület elnökét támogatják a 2024-es győri polgármester-választáson. Az Index megkérdezte a 2022-es ellenzéki összefogás többi pártját is, hogy beállnak-e a győri újságíró mellé.

Sem a Jobbik, sem a Demokratikus Koalíció nem utasította el, hogy támogassák Pintér Bencét, de még nem hoztak döntést Győr kérdésében.

A DK sajtóirodája tömören közölte:

A Demokratikus Koalíció még nem döntött arról, hogy kit támogat polgármesterjelöltnek Győrben. Ahogy döntöttünk, tájékoztatni fogjuk a sajtót.

A Jobbiknak határozott álláspontja van

„A Jobbik – Konzervatívok az önkormányzati választásokon mindenhol lokálpatrióta jelöltet támogat majd, aki a központi pártérdekek helyett a helyi emberek érdekét kívánja képviselni. Kérdésére egyelőre ennyit tudunk válaszolni” – közölte a párt sajtóosztálya.

A jászberényi időközi választás után, januárban Lukács László György frakcióvezető kijelentette, hogy szeretnének pártpolitikától mentes, szabad, helyi önkormányzati politizálást megvalósítani, és ezt az elvet kívánják képviselni a 2024-es önkormányzati választásokon is. Később az Indexnek úgy fogalmazott:

Az elképzelésünk lényege, hogy helyi szinten a helyi civilek és politikusok egymás között, pártérdekektől mentesen hozzanak döntést a jelöltekről. Ehhez szükség lehet egy közös civil szervezetre, ami ténylegesen a helyi érdekek mentén szerveződik.

Azt is mondta, hogy a pártérdekek háttérbe szorításával működő közös civil szervezet azoknak is nagyobb garanciát jelent, akik egyik párthoz sem kötődnek, de elkötelezett lokálpatriótaként foglalkoznának a helyi ügyekkel.

A Párbeszéd szimpatizál Pintér Bencével

Az Index információi szerint a Párbeszéd – ZÖLDEK álláspontja egyértelmű: Győrnek változásra van szüksége, mert sem Dézsi Csaba András jelenlegi polgármester, sem a korábbi, újraindulását bejelentő vezető, Borkai Zsolt nem alkalmas a város irányítására. A párt szimpatizál Pintér Bence elképzeléseivel, és a napokban egyeztetnek vele a jelölti támogatásról.

Még kérdéses az MSZP döntése

Cikkünk megjelenéséig az MSZP nem válaszolt a kérdéseinkre, de Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke az Indexnek adott interjúban arról beszélt, hogy vannak egyeztetések a pártok között a 2024-es önkormányzati választásról.

A háttérben persze vannak kakaskodások, mert mindig mindenki egy önkormányzati hellyel többet szeretne magának, de abban döntően egyetértenek a felek, hogy inkább együtt kell működni, mint sem

– mondta lapunknak az MSZP társelnöke.

Azt is kifejtette, a politika és a civilség dilemmája általánosan jelen van az önkormányzatokban, ugyanakkor ő ellenzéki tévhitnek nevezte, hogy az önkormányzatoknak teljesen el kell távolodniuk a politikától, miközben a Fidesz pártként jelenik meg a településeken. „Ezzel azt tanítjuk az ellenzéki tábornak vidéken, hogy pártként csak a Fidesz létezik” – tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

A szocialista párt már tavaly decemberben elkezdte bejelenteni a saját jelöltjeit. Az MSZP-től megkérdeztük, hogy Pollreisz Balázst, a párt helyi elnökét indítják-e polgármesterjelöltként Győrben, de egyelőre még erre sem kaptunk választ.

A 2020-as győri időközi polgármester-választáson Pollreisz Balázst a pártja mellett a Momentum, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is támogatta. Azután kellett időközi választást kiírni, hogy a fideszes Borkai Zsolt a botránya miatt lemondott a polgármesteri posztról. A választást végül a kormánypárti Dézsi Csaba András nyerte meg.

Pollreisz Balázs azonban jelenleg is aktívan politizál a városban. Írtunk arról, hogy a Győrszentivánra tervezett iparipark-bővítés aggodalmat keltett a helyiekben, és ezzel összefüggésben kezdeményezett népszavazást a győri MSZP-elnök, aki akkor lapunknak is nyilatkozott.

„Ez még a jövő kérdése”

Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere júniusban leszögezte, „hogy ki indul el a Fidesz színeiben, azt Orbán Viktor miniszterelnök úr fogja eldönteni”. Augusztusban váratlanul felbukkant a botránya és lemondása óta eltűnt Borkai Zsolt, majd bejelentette, hogy elindul a polgármesteri székért 2024-ben.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója az Indexnek azt mondta, hogy Borkai Zsolt a baloldal alternatív jelöltje lett, de valószínűleg ezt ő még nem vette észre.

A teljes baloldali média mögötte áll. Milyen érdekes, hogy akik annak idején kicsinálták, most azok segítik, nem? Ez nem tűnik fel neki? Sosem tartottam túl okos embernek. Azt hittem, hogy megtalálta a békéjét, megúszta ezt a botrányt, és talán most már négy év után ki mer menni az utcára, az emberek közé. Azt hittem, ezzel így elégedett

fogalmazott a Fidesz pártigazgatója.

Azt is kijelentette, hogy sajnálná, ha győriek Borkai Zsoltot választanák meg polgármesternek. A kérdésre, hogy Dézsi Csaba András lesz-e a kormánypártok polgármesterjelöltje, azt válaszolta:

Nem tudom, ez még a jövő kérdése, de azt gondolom, Dézsi Csaba András elvégezte azt a munkát, amit Győrben el kellett végezni. A város rendkívüli módon fejlődik.

Szeptember elején az Index videós riportot készített Győrben, ahol kérdezte a jelenlegi polgármestert, Dézsi Csaba Andrást, a korábbi polgármestert, Borkai Zsoltot és a ringbe szálló Pintér Bencét is.

(Borítókép: Pintér Bence. Fotó: Index)