Tizenhárommilliót kapott Schadl Györgytől az ügy koronatanúja

MG 5435
2023.10.17. 11:49
Kedden reggel ismét megtelt a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterme, a Schadl–Völner-per egyik kulcsszereplője videókapcsolaton jelentkezett be. F. Vivient már több alkalommal is meghallgatta a bíróság, ám a vádlottak eddig még nem kérdezhették a végrehajtói iroda egykori titkárnőjét.

Sokadik alkalommal áll a bíróság előtt tanúként az az F. Vivien, aki Schadl György egykori bizalmasa volt a budaörsi végrehajtó irodában. A koronatanúként emlegetett titkárnőt a múlt héten hosszú órákon át faggatta Schadl védője, akinek kérdéseire többnyire a „nem tudom” és a „nem emlékszem” válaszokat adta a nő. Mint ismert, F. Vivien egyezséget kötött az ügyészséggel, hogy tanúként minden részletről beszámol, így nem került a vádlottak padjára.

A koronatanú először Schadl György védője, Gellér Balázs kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a monori irodában volt, amikor megjelent a készenléti rendőrség kíséretében az ügyészség. Itt elhangzott, hogy ő is gyanúsítottja lehet az ügynek, és annyit kaphat, mint a végrehajtói iroda elnöke, Schadl György.

Az akkor már sokkos állapotban lévő nő végül védő jelenléte nélkül írta alá a megállapodást az ügyészséggel.

Schadl másik ügyvédje, Morvai Attila kérdéseire sem tudott a legtöbb esetben válaszolni. Mint mondta, csak következtetett arra, hogy az osztalékrészleteiket fizették a Schadl által kinevezett végrehajtók a kar elnökének, és nem a Schadl által adott kölcsönt adták vissza.

Schadl szeretett kölcsönadni

Azt tudja, hogy egykori főnöke szívesen adott kölcsönt, ő is közöttük volt, tizenhárommillió forintot kapott tőle még 2018 környékén. Hozzátette, hogy önzetlenül nem adott akárkinek Schadl György, szerinte ő is azért kapott, hogy a lekötelezettje legyen, és jobban magához kösse. Arra, hogy a végrehajtók később az osztalékaik egy részét adják át Schadlnek, és nem a korábbi kölcsöneiket fizették vissza, csak következtetni tudott.

A végrehajtói kinevezéseket egy vizsga és egy személyes meghallgatás is megelőzte, utóbbin szerinte könnyen el lehetett intézni, hogy a Schadl által kijelölt személy kapja meg a pozíciót. Kérdésre felsorolt neveket, akik ilyen módon juthattak az állásukhoz, de konkrétumot nem tudott. Ahogy arra is csak következtetett, hogy valaki pont Schadl miatt nem kapta volna meg az áhított állást.

Most már látom, hogy az ügyészségen tett vallomásom nagyon jól cáfolható,

– így válaszolt már Papp Gábornak, Völner Pál ügyvédjének, amikor a jogász a védencével kapcsolatban kérdezte a nőt. F. Vivien magyarázata szerint már látja, hogy védői szempontból kérdéssel cáfolhatóak az állításai, és jó lett volna neki bárkivel egyeztetni, mielőtt megtette a vallomását az ügyészségen. 

A kérdések sorozatát a hatodrendű, Cs. Éva védői zárták, akik próbálták megismerni a tanút, és megérteni a kapcsolatát a vádlottal. A kérdésre, miszerint befolyásolhatónak tartja magát, igennel felelt.

A Burger King-reklám nagyon tud befolyásolni vacsora előtt.

A párbeszédből kiderült, hogy tudott arról, amikor Schadl banki utalással rendezett egy kölcsönt, de arról már nem, ha készpénzben történt mindez, így nem tudott arról sem, hogy más végrehajtó is kapott ilyen módon kölcsönt. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Cs. Éva szabályos módon jutott hozzá a kinevezéséhez.

Völner Pál sajnálkozott

A tárgyalás utolsó órájában először kommentálhatták az elhangzottakat a vádlottak, így Völner Pál és Schadl György is a mikrofon mögé lépett.

Sajnálom, hogy csak most jutottunk idáig, és nem a nyomozati szakban.

Így foglalt össze a volt államtitkár a tanú korábbi válaszait, amiben F. Vivien elismerte, hogy nem ismeri Völnert, és nincsen konkrét tudomása korrupciós pénzek mozgásáról.

Schadl György már korábban jelezte, hogy hosszan fog reagálni egykori bizalmasának szavaira, és a tárgyalás utolsó egy órájában igyekezett tételesen megcáfolni a nő által elmondottakat. A végrehajtói kar volt elnöke állítja, hogy ő csak kölcsönt adott a frissen kinevezett végrehajtóknak, mert az irodaindítás költséges összeg volt, amire a végrehajtóknak nem volt pénzük. A több tízmilliós tartozását mindenki máshogy törlesztette vissza Schadlnek.  

Autók, hajó, repülő

Korábban, a nyári ítélkezési szünet első tárgyalásán Tóth Erzsébet bírónő ismertette, hogy a nyomozó hatóságok újabb járműveket találtak, amelyek Schadl Györgyhöz köthetőek. Ezek között voltak autók, egy hajó és egy repülő is.

Az Index  értesülése  szerint a Schadl–Völner-per I. rendű vádlottja, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke és a XVII. rendű vádlottja, Schadl-Baranyai Helga képviseletében Gellér Balázs irodavezető ügyvéd indítványt terjesztett elő a Fővárosi Törvényszéknél, hogy az eljárás felfüggesztése mellett forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Mint ismert, a per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.

(Borítókép: Tárgyalás 2023. február 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)