Újabb pszichiátriai intézményben jelentek meg ágyi poloskák

2023.10.22. 11:04
Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye szerint újabb pszichiátriai intézetben ütötte fel fejét az ágyi poloska.

Mint arról korábban beszámoltunk, ágyi poloskák leptek el egy mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban. Az ápolók igyekeztek segíteni, cserélik az ágyneműket, de mint kiderült, ez semmit sem segít. Az ápoltak nem tudták értesíteni hozzátartozóikat, a kórtermekbe ugyanis nem léphetnek be kívülállók. Az eset miatt rövid időn belül több ápoló is felmondott az intézményben.

Később az is kiderült, hogy közös megegyezéssel ugyan, de elküldték az intézmény éléről Takácsné Hargitai Beátát, a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye vezetőjét az ápolók felmondása után.

Október elején a budapesti Szent Margit Kórházban is megjelentek az ágyi poloskák, ami miatt egy teljes osztályt át kellett költöztetni. A rovarirtást követően az osztály visszaköltözhetett a helyére. Az ágyi poloskák miatt senkit sem kellett hazaküldeni vagy más intézménybe szállítani.

Most kiderült, hogy Kiskunhalason sem jobb a helyzet. A kiskunhalasi pszichiátriai otthon szobáiban évek óta kínozzák a vérszívók az ápoltakat, mégsem történnek érdemi lépések a kiirtásukra. Egy emberjogi szervezet most bejelentést tett a hatóságoknál – írja az MTI.

A veszélyt nem csupán az jelenti, hogy a kártevők az otthon lakóit gyötrik, a dolgozók ruházatukkal óhatatlanul kihurcolhatják őket az intézetből.

A pszichiátriai otthon fél tucat osztályán tenyésznek a rovarok, de hathatós lépések ez idáig nem történtek

– áll a közleményben. Nem ez az első alkalom, hogy a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban hátrány éri a bentlakókat. Nemrég az otthon egyik nőlakója lítiumkezelés után halálozott el, tíz évvel ezelőtt pedig ugyanebből az otthonból szabadult el az országos botrány, amikor kiderült, hogy egyes ápolók durván megalázták a gondjaikra bízott ápoltakat, sőt homoszexuális erőszak is történt a falakon belül.

Egy pszichiátriákon történő jogsértések feltárására szakosodott emberjogi szervezet most a kezeletlen poloskainvázió miatt is bejelentést tett a hatóságoknál – írja az alapítvány.