Rendkívüli ülés jöhet a svéd NATO-csatlakozás miatt

2023.10.24. 10:53
Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi az MSZP, ahol javaslatot tesznek arra, hogy soron kívül, még hétfőn vagy legkésőbb kedden szavazza meg az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását.

„Februárban a magyar kormány külügyminisztere egyértelműen úgy foglalt állást közleményében, hogy mind Svédország, mind Finnország irányába tartják az ígéretüket, miszerint nem mi leszünk az utolsók a ratifikáció tekintetében. A török elnök október 23-án aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, majd benyújtotta azt Törökország Nagy Nemzetgyűlésének. Itt az utolsó pillanat, hogy a magyar kormány is lépjen, és egyértelművé tegye: Moszkva érdekeit szolgálja, vagy NATO-tagként a magyar emberek érdekét és biztonságát tartja szem előtt” – írja közleményében a Magyar Szocialista Párt (MSZP). 

A párt szerint mivel az ellenzék világossá tette, hogy támogatja a svéd NATO-csatlakozást, 47 kormánypárti képviselő szavazata is elegendő lenne a ratifikáláshoz. „Nincs több mellébeszélés, eljött a tettek ideje a kormánypártok részéről is” – tették hozzá.

A török elnök benyújtotta a törvényjavaslatot

Recep Tayyip Erdogan török elnök már benyújtotta a parlamentnek a Svédország NATO-tagsági kérelmét jóváhagyó törvényjavaslatot. 

Erdogan még a júliusi NATO-csúcson tett ígéretet arra, hogy elküldi a törvényjavaslatot a parlamentnek. A török elnök ezután szeptember végén kijelentette, parlamentjük jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja Törökországnak a régóta kért F–16-os vadászgépeket.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet Recep Tayyip Erdogan elnök írta alá 2023. október 23-án, és a Török Nagy Nemzetgyűlés elé terjesztette

– közölte az elnökség az X-en. Már csak a török parlamentnek kell ratifikálni a törvényjavaslatot. Svédország üdvözölte a török elnök döntését

„Több tiszteletet” követeltünk

Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság kormánypárti vezetője korábban azt mondta, hogy szeptember közepén kerül az Országgyűlés elé a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának kérdése. Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Németh Zsolt nem tartja szükségesnek, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze a svéd NATO-csatlakozás miatt. A bizottság vezetője elmondta, hogy a magyar diplomácia folyamatosan egyeztetett a kérdésről Törökországgal. A Fidesz parlamenti frakciója is megerősítette a külügyi bizottság vezetőinek szavait, ők sem tartják szükségesnek, hogy rendkívüli ülést tartsanak a kérdésről.

Svédországnak előbb több tiszteletet kell tanúsítania Magyarország iránt

– reagált a Fidesz parlamenti frakciója. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a kormány álláspontja változatlan, és világos: támogatják a svéd NATO-csatlakozást, ezért is terjesztették már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. „Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása” – tette hozzá Szijjártó