2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Ő főzött le mindenkit a Bocuse d'Or magyar döntőjén

2023.10.26. 18:59
Lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy séf mérte össze tudását. A tét a továbbjutás volt az európai válogatóra, amelyet a norvégiai Trondheimben rendeznek meg 2024 márciusában.

A versenyen a következő séfek szerepeltek saját commis-jaikkal (segédeikkel), valamint a nekik kisorsolt második commis-val:

  • Balog Szabolcs, Almavirág Étterem (commis: Takács László)
  • Hack Barnabás, Costes Group (commis: Márfi Dominik)
  • Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza (commis: Fodor Noel)
  • Molnár Bence, Essencia (commis: Kaiser Botond)

A csütörtöki versenyre a szokott módon két étellel kellett készülniük a jelölteknek. Az egyik téma a lazac volt, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel és egy külön edényben szervírozott raguval kellett prezentálni. A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs étel volt, amelyhez használni kellett céklát, almát, zellert, valamint egy-egy fajta kagylót és rákot.

A Bocuse d'Or magyar döntőjének nyertese Kelemen Roland lett, aki két éve a nyíregyházi Hunguest Sóstó Szálloda séfhelyettese. Idén Mesterszakács címet szerzett. Nem először indult a hazai válogatón, és az eddigi szép eredményei után most sikerült első helyezést elérnie.

Roland a következő ételeket készítette el:

  • „Sóstói” zöld algás lazacgerinc zellerköntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsókaropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.
  • Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöld alma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárga cékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

A magyar döntőn a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szokott módon életműdíjat is átadott, amelyet idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehetett át.