Schadl György: Ha én adok, az ajándék, ha visszaadják, az korrupció?

2023.10.26. 11:34
Ismételten a Schadl–Völner-per két koronatanúját idézte a bíróság, hogy Schadl György feltehesse a kérdéseit egykori bizalmasainak. F. Vivien a legutóbbi alkalommal az ügyvédek kérdésére közölte, hogy már látja, hogy nem tud olyat állítani, amit ne lehetne megcáfolni, míg S. Tímea egy pillanatig sem érezte az eljárás kezdetéig, hogy bármi törvénytelen történt volna a munkájuk alatt. Mindkét nő a kihallgatásukkor egyezséget kötött az ügyészséggel.

A keddi tárgyalási napon S. Tímeának szegezhette kérdéseit és észrevételeit az ügy elsőrendű vádlottja, Schadl György. A végrehajtói kar volt elnökének megszólalásából kiderült, hogy nem tudott a minisztériumnál érdeklődni a nő e-kártyájának ügyében, mivel abban nem ők az illetékesek, hanem a kártyát üzemeltető céggel beszélt. Többször is kiemelte, hogy ő csupán mentorált egyes végrehajtókat, valakinek kölcsönt adott, míg mással hosszabb távú együttműködést beszéltek meg. 

Ha van valami, amit megtanultam ebből, akkor legközelebb írok róla papírt, de ezek után inkább nem adok senkinek se pénzt, hogy ne kelljen hallgatnom ezt a…

– válaszolta a bírónő kérdésére Schadl György a keddi tárgyalási napon.

S. Tímeát először a múlt héten hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék bírája, Tóth Erzsébet. A tanácselnök órákon át faggatta Schadl György egykori munkatársát, aki elmondta, hogy a végrehajtói kar volt elnöke havonta akár 1-2 millió forintot is küldött a szigetszentmiklósi irodába, a kinevezéséért a helyi végrehajtó, F. Miklós a teljes osztalékát átadta Schadlnek. Ezt később is cáfolta Schadl a törvényszék előtt.

A csütörtöki tárgyalás kezdetén Tóth Erzsébet bírónő jelezte, hogy F. Vivien meghallgatása a mai napon nem fog megtörténni, mert a tanú belázasodott. Várhatóan őt a törvényszék a jövő héten fogja újra idézni, hogy Schadl György feltehesse a kérdéseit. 

A délelőtti órákban Schadl korábbi SMS-eket olvasott fel, amiket még 2021 tavaszán váltott S. Tímeával. Ezekből kiderült, hogy nem volt közvetlen illetékese az Igazságügyi Minisztériumban a bírósági végrehajtóknak, Völner Pált csak később nevezték ki, így Schadl szerint nem fordulhatott a volt államtitkárhoz a végrehajtói pozíciók miatt.

Schadl György tételesen levezette, hogy csak a szigetszentmiklósi iroda működésére majdnem 250 millió forintot költött, ebből ő viszont csak F. Miklóstól 190 millió forintot kapott vissza 27 hónap alatt. Más végrehajtói irodákban is besegített anyagilag a végrehajtói kar volt elnöke, ezekből állítása szerint ő rendre mínuszosan jött ki.

Amit én adok, az ajándék, amit ő visszaad, az korrupció?

– tette fel a költői kérdést Schadl György.

A kérdések alatt Schadl többször is hivatkozott F. Vivien korábbi állításaira, miszerint ő sokat üvöltözött, és rettenetesen bánt a kollégáival, ezt viszont S. Tímea cáfolta. A végrehajtói alkalmazott elmondása szerint soha nem történt ilyen, és hétvégente se zaklatta a munkavállalóit. Ahogy azt se tudja elképzelni, hogy Schadl pénzért vállalta volna bárkinek is az egyetemi vizsgáztatását. A beszélgetés végén Schadl a volt alkalmazottairól kérdezte a tanút:

– Mindenki jól van, és üdvözölnek téged, nagyon sajnáljuk, hogy ilyen helyzetben vagy. Én voltam már jobban.

– Én kérek mások nevében elnézést! Ha lesz rá alkalmam, majd fel foglak hívni, mert én a mai napig jó szívvel gondolok rád.

– Köszönöm, és várom a hívásod! 

A beszélgetés végén a tárgyalás a mai napra, F. Vivien megbetegedése miatt lezárult. Folytatás jövő héten csütörtökön lesz, várhatóan már a különleges bánásmódban részesülő tanú távmeghallgatásával.

Mint ismert, a per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy  beismeri bűnösségét .