Cáfol a szegedi polgármester: nem épül akkugyár a városban

2023.10.26. 12:04
Botka László, Szeged polgármestere egy Facebook-posztban cáfolta a sajtóhírt, amely szerint egy kínai akkugyár épülne a városban.

Laptársunk, az Economx is írt arról a G7.hu cikke alapján, hogy az amerikai tőzsdén is jegyzett kínai vállalat, a Build Your Dreams (BYD) autógyár Szeged közelében építhet meg egy új autógyárat (a BYD elnöke egyébként a múlt héten találkozott Szijjártó Péter külügyminiszterrel is ez ügyben). A cikkben azt is leírták, korábban az a híresztelés terjedt el a városban, mely szerint (jó néhány magyar településhez hasonlóan) ott is egy akkugyár épülhet meg.

A G7 kérdésére Botka László szegedi polgármester azt mondta, valóban szó van beruházási szándékról, de épp ennek érdekében nem árult el további részleteket. Azt azonban leszögezte, hogy nem akkumulátorgyárról van szó. A lap információi szerint egy olyan buszgyár épülhet a város közelében, amely még a komárominál is nagyobb lehet. 

A polgármester a jelek szerint szükségesnek látta, hogy egy külön Facebook-posztban is cáfolja azt a híresztelést, mely szerint akkugyár épülhet Szegeden.

Az elmúlt napok sajtóhírei ellenére nem lesz kínai akkugyár Szegeden, és semmilyen más vegyipari tevékenység sem. Elkezdtük egy 300 hektáros ipari park kialakítását, amelyhez már évek óta kértük a kormány támogatását, most végre sikerült elérni

– szögezte le a városvezető.

Hozzátette azt is: „Az elmúlt évben tárgyaltunk olyan világcégekkel, akik környezetbarát, fenntartható termékeket állítanak elő, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások mellett. Sok személyes tárgyaláson vagyunk már túl itthon és külföldön is. Az ilyen beruházások esetében, üzleti érdekek miatt, érthető módon teljes »hírzárlatot« vár el a lehetséges befektető, aki több ezer új munkahelyet hozhat létre városunkban.

Kérem megértő türelmüket, még nincs végleges döntés. Szeged »zöld város«, csak modern, fenntartható, környezetbarát beruházás megvalósítását támogatjuk

– írta Botka László. 

A BYD-nek egyébiránt egy akkumulátor-összeszerelő üzeme már biztosan lesz Magyarországon, de az nem Szegeden épül meg.