1,67 milliárd forintért vásároltak elektromos autókat a Klebelsberg Központnak és vezetőinek

2023.11.03. 10:27
Ebből az összegből összesen 126 darab elektromos autót, valamint hatvan darab töltőberendezést tudtak beszerezni. Ezt a Klebelsberg Központ azzal indokolta, hogy a pénzt nem lehetett másra költeni.

Nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ elektromos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket. Ebből a pénzből Nissan Leafeket és Nissan NV–200-asokat vesznek – tudta meg a 24.hu.

A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni. A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek

– írta a Klebelsberg Központ. Mint kiderült, a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal.

A beszerzés szerintük azért volt indokolt ebben az időszakban, amikor a tanárok a jobb fizetésért tüntetnek a diákokkal együtt, valamint amikor több intézmény is felújításra szorul, mert: 

Ezt a forrást nem lehet iskolák felújítására felhasználni.

Az is kiderült, hogy a fenntartói feladatok ellátásához lehet ezeket használni, nem személyes használatra kapják a tankerületi vezetők.

Az ITM jogutódját, az Energiaügyi Minisztériumot is kereste a lap, így azt is megtudhattuk, hogy pont a tankerületek számával megegyező töltőpontot, azaz összesen hatvan darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói.

A tervezett 126 gépjárműből 47 kisteherautó lenne. 

A Klebelsberg Központ tankerületei mintegy 2200 köznevelési intézményt tartanak fenn az ország minden részében. Egyes központok akár száznál több intézménnyel is rendszeres kapcsolatot tartanak, azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik. Az elektromos járművek a karbantartási munkák elvégzésében, iratok és egyéb küldemények kézbesítésében is hasznosulnak

– indokolta a beszerzés szükségességét az Energiaügyi Minisztérium, amely egyben környezetvédelmi szempontokkal is magyarázta a projektet.

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV–200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. 

A DK szerint vérlázító

Az Árnyékkormány szerint vérlázító, hogy miközben számos iskola forráshiánnyal küzd, nincs kréta, papír a tantermekben, a tanárok alulfizetettek, az iskolaépületek pedig leromlottak, addig a tankerületi vezetőknek közpénzből elektromos autó jár.

Egy szociáldemokrata kormány már azt sem hagyná, hogy az iskolák lepusztuljanak, nemhogy milliárdos ajándékokat osztogasson a fenntartóknak. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány azért készül szociáldemokrata fordulatra, hogy ez ne történhessen meg többet

– írták közleményükben.

A DK azt tervezi, ha kormányra kerül, hogy a pedagógusok bérét emelik, és átfogó iskolafelújítási programba kezdenek, mert magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett pedig igazságos Magyarországot akarnak.