20 többletpontot kaphat a Szegedi Tudományegyetemen, aki elvégzi az MCC programját

2023.11.04. 15:57
Többletpontot kapnak azok a diákok, akik elvégzik az MCC Középiskolás Programját. Most az is kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetemen konkrétan 20 pontot jelenthet a felvételinél a program elvégzése.

Október végén derült ki, hogy a 2024/2025-ös tanévtől megváltoznak a felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási szabályai. Akik elvégzik az MCC Középiskolás Programját, azok akár 70 többletpontot is szerezhetnek az egyetemi felvételin. Ezt azt jelenti, hogy a program abszolválása több pontot jelenthet akár egy emelt szintű nyelvvizsgánál vagy emelt érettséginél is.

A Szegedi Tudományegyetemen „2025-ben az MCC Középiskolás Programja 20 pontot ér majd”, válaszolta a Szegeder helyi portál megkeresésére az intézmény. Emellett 20 pontot érnek majd az MTA középiskolások számára kiírt tudományos pályázatai is. Érdekesség, hogy az SZTE Junior Akadémia valamely felkészítő programja csupán 10 többletpontot ér 2024-ben.

A katonai szolgálat többet érhet, mint a nyelvtudás 

A pontszámítási szabályok értelmében az 500 pontos rendszerben a tanulmányi és érettségi eredményekre maximum 200-200 pont szerezhető; további maximum 100 pontot adhatnak a felsőoktatási intézmények az általuk meghatározott egyéb követelményekre, eredményekre.

Ezalól viszont kivételnek számítanak az önkéntes katonai szolgálat teljesítéséért járó többletpontok.

Amennyiben egy jelentkező teljesíti a fél éven át tartó képzést, akkor 16 pluszpontot szerezhet az egyetemi felvételire. Szakirányú továbbképzés esetén 32, még egy félév esetén 64 pluszpontról indulhat a felvételin, így akár 500-nál is több pontot érhet el.

Tehát előfordulhat például az SZTE-n, hogy valakinek hiányozna 85 pontja a felvételihez, azonban ezt kiválthatja az MCC programjával, valamint a katonai szolgálattal. Közben egy emelt szintű érettségi 50 többletpontot jelenthet, míg a felsőfokú nyelvvizsga 40-et. Viszont ha valakinek két nyelvvizsgája van, és egy emelt szintű érettségivel is rendelkezik, maximum 100 pontot kaphat a felvételin, míg egy katonai szolgálatot teljesítő személy akár 164-et is. 

Vagyis nagyobb előnnyel indulhat a felvételi eljárásban az, aki katonai szolgálatot teljesített, mint az, aki több nyelven beszél. 

A nyáron az MCC leányvállalata több mint 98 százalékos tulajdonosi részt vásárolt a Libriben is, ami felkavarta az irodalmi élet állóvizét.