Alakul a jövő évi választások főszereplőinek névsora

20220403121104  MG 4185
2023.11.08. 14:58
Miskolcon nincs egyetértés az ellenzéki pártok között, Győrben rajthoz áll a volt kormánypárti városvezető is, Egerben 2019-hez képest borult a helyzet – néhány vármegyeszékhelyen tisztul az önkormányzati választások előtti kép a polgármesterjelöltekről, máshol viszont továbbra is sötétben tapogatózunk.

2024 nyarán – az európai parlamenti választásokkal egy napon – önkormányzati választások lesznek Magyarországon. Cikkünkben az eddig bejelentett vármegyeszékhelyi polgármesterjelölteket gyűjtöttük össze.

Győrben összecsaphat az egykori és a jelenlegi kormánypárti

Borkai Zsolt októberben bejelentette, hogy „2024-ben elindulok a polgármesteri címért. Ezt egy csapattal teszem, mind a tizenöt választókerületben állítunk jelölteket. Ez a csapat a Közösen a Jövőnkért Egyesület”. Győr korábbi kormánypárti polgármestere a 2019-es választást szexbotránya ellenére megnyerte, később viszont lemondott tisztségéről.

Dézsi Csaba András, Győr jelenlegi kormánypárti polgármestere júniusban leszögezte, „hogy ki indul el a Fidesz színeiben, azt Orbán Viktor miniszterelnök úr fogja eldönteni”.

Összellenzéki jelölt egyelőre nincs, de a Momentum és az LMP már közölte, hogy Pintér Bence újságírót, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület elnökét támogatja a 2024-es győri polgármester-választáson. Szeptemberi, Győrben készült videóriportunkat itt találja.

Miskolcon kettészakad az ellenzék, Márki-Zay Péter előválasztana

Veres Pál 2019-ben Miskolcon az ellenzéki összefogás pártjainak támogatásával legyőzte a kormánypárti jelöltet, Alakszai Zoltánt. Ennek ellenére nem egyértelmű, hogy Veres Pál lesz újra a közös ellenzéki jelölt.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, valamint Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke októberben közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Miskolcon a DK-s Hegedüs Andreát támogatják polgármesterjelöltként. Gyurcsány Ferenc Veres Pállal szembeni kritikaként említette, hogy a polgármester továbbra is tagja a Miskolci Egyetem alapítványi kuratóriumának.

Az MSZP viszont már szeptemberben bejelentette, hogy 2024-ben is Veres Pált támogatja Miskolcon. A polgármester mellett áll a Jobbik-Konzervatívok is.

Veres Pál Gyurcsány Ferenc bejelentését úgy kommentálta, hogy szerinte „nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az a pártérdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál”. A városvezető megjegyezte: „A DK helyi vezetői az ellenzéki politikát szeretik, és valóban így van a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újra ellenzékben legyenek. Ő döntésük, nincs vele dolgom”.

A miskolci fejleményeket a Mindenki Magyarországa Néppárt sem hagyta szó nélkül. Márki-Zay Péterék azt üzenték a feleknek, hogy két ellenzéki induló garancia lenne a fideszes győzelemre, ezért ha nem sikerül megállapodni, akkor előválasztást kell tartani.

Szombathelyen tisztább a kép

Nemény Andrást, Szombathely MSZP-s polgármesterét a 2024-es önkormányzati választásra már támogatásáról biztosította a Demokratikus Koalíció, valamint a Momentum is.

Koczka Tibor, a Pro Savaria önkormányzati képviselője az ugytudjuk.hu szerint októberben úgy fogalmazott, akkor áll rajthoz polgármesterjelöltként, ha azzal nem akadályozza Nemény András győzelmi esélyeit. Koczka Tibor 2019-ben 3,51 százalékot szerzett.

A kormánypárti jelölt bejelentésére – ahogy valamennyi településen –, várni kell, de a nyugat.hu információi szerint felmerült Horváth Bianka indítása. A szombathelyi származású Horváth Bianka közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, korábban tagja volt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának, Parragh László volt felesége.

2019-ben Balázsy Péter volt a kormánypártok jelöltje, de néhány száz szavazattal alulmaradt Nemény Andrással szemben. A lap úgy tudja, hogy Hende Csaba nem támogatja Balázsy Péter indulását, választókerületi elnökként pedig döntő szava lehet a kiválasztásban.

Egerben borult, Szegeden változatlan a helyzet

2019-ben Mirkóczki Ádámot ellenzéki támogatással választották Eger polgármesterévé, azóta viszont konfliktusok sorozata szakításhoz vezetett, a vitákról korábbi interjúnkban kérdeztük a polgármestert.

A Momentum bejelentette, hogy helyi szervezetük elnökét, Jánosi Zoltánt indítják polgármesterjelöltként. Októberben a Demokratikus Koalíció is előállt a saját polgármesterjelöltjével, Balázs Miklóssal.

Szegeden az MSZP-ből már kilépett, 2002 óta polgármester Botka László támogatását bejelentette Gyurcsány Ferenc. Lapunk szeptemberi információi szerint a városban három jobboldali aspiráns van: ketten a Szegedi Tudományegyetem felső vezetéséből, egy személy pedig Kiss-Rigó László megyéspüspök környezetéből.

Folyamatosak a bejelentések

Több ellenzéki párt más vármegyeszékhelyen is bejelentette már saját jelöltjét:

  • Salgótarjánban a 2019-ben ellenzéki támogatással győztes MSZP-s Fekete Zsolt indulását bejelentette pártja. A politikust a Demokratikus Koalíció is támogatja.
  • A kormánypárti Cser-Palkovics András vezette Székesfehérváron egy ellenzéki jelölt neve már ismert: a szocialisták Márton Roland jelenlegi önkormányzati képviselő indulása mellett vannak.
  • Pécsen az MSZP az inkumbens polgármestert, Péterffy Attilát támogatja. Ungár Péter korábban bejelentette, hogy az LMP-nek saját jelöltje lehet. Ez 2019-hez képest nem hozna ismeretlen tényezőt az egyenletbe, a zöldpárt akkor sem sorolt be Péterffy Attila mögé, Kóbor Józsefet indították, aki 3,76 százalékot ért el.
  • Az LMP veszprémi polgármesterjelöltje Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.
  • Szolnokon a Momentum Miskolczi László volt alpolgármestert, önkormányzati képviselőt támogatja. Az LMP polgármesterjelöltje Tóth Áron.
  • Debrecenben a Momentum Mándi Lászlót indítja, aki mögé felsorakozott az LMP, az MSZP, valamint a Nép Pártján is.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a lakosságszám csökkenése miatt a 2024-es önkormányzati választáson az eddiginél kevesebb képviselői mandátumot osztanak ki többek között Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Győrben, Egerben, valamint Szombathelyen.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)