Már a rendőrség is nyomoz a Nemzeti Színházban történt baleset miatt

2023.11.13. 17:09

A sajtóban megjelent hírek alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával – a körülmények tisztázása érdekében − a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hivatalból nyomozást rendelt el a Nemzeti Színháznál történt baleset ügyében – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a BRFK.

Hozzátették: az eljárás feladata annak tisztázása, hogy a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. Az ügyben a lap információi szerint egyébként Tényi István is feljelentést tett.

Mint azt megírtuk, olyan súlyos baleset történt péntek este a Nemzeti Színházban, hogy a megsérült színészeknek több hónapos gyógyulásra és rehabilitációra lesz szükségük ahhoz, hogy újra színpadra tudjanak állni. Az Index úgy értesült, hogy Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót érte baleset, ami miatt félbe kellett szakítani a színdarabot.

Úgy tudjuk, a baleset a színfalak mögött történt, pontosabban valószínűleg a színpad és kulisszák határán, ugyanis információink szerint a két színész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedhettek, hogy több hónapig is eltarthat a felépülésük.

A díszlet felépítése a Nemzeti Színház oldalán megtalálható képeken is látható.

A Nemzeti Színház szervezeti és működési szabályzata szerint a vezérigazgató „felelősségi körében gondoskodik a művészeti munka tárgyi, személyi és szervezeti feltételeiről”, és felelősséggel tartozik az egyes munkaterületek felügyeletéért.

A Nemzeti Színház azt is közölte, hogy a baleset körülményeinek vizsgálata folyamatban van. A vizsgálatnak ki kell terjednie a felelősség kérdésére, hiszen ilyen súlyos baleset még nem történt a magyar színházi világban, emberélet került veszélybe.

Éppen ezért a fenntartónak, Csák János kulturális és innovációs miniszternek is hivatalból vizsgálatot kell indítania. Csák János egyébként a Facebook-oldalán együttérzését fejezte ki, továbbá mielőbbi gyógyulást kívánt a művészeknek.

A baleset miatt hétfőre rendkívüli társulati ülést hívott össze Vidnyánszky Attila vezérigazgató, ahol a Magyar Nemzet információja szerint bejelentette lemondását.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményben erősítette meg, hogy a Nemzeti Színház vezérigazgatója benyújtotta lemondását Csák János miniszternek. Azt írják, a tárcavezető „a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel”.

Addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait, a minisztérium pedig „továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel, és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport