A Belső-pesti Tankerületi Központhoz vonultak a diákok, az épületbe is megpróbáltak bejutni

PAP 6524 (1)
2023.11.17. 15:17
A nemzetközi diáknap alkalmából nem mindennapi akcióval álltak elő a változást szorgalmazó tanulók: a Belső-pesti Tankerülethez vonultak, hogy szóban is tájékoztassák az intézményt a hazai oktatási rendszer problémáiról, melyekről az állampolgárok október végén egy népszavazás keretein belül mondhatták el a véleményüket.

Péntek délután a Belső-pesti Tankerületi Központ előtt gyűltek össze az aHang és az Egységes Diákfront aktivistái, hogy személyesen adják át Magyarország első alternatív népszavazásának eredményeit.

Mint azzal az Index több ízben is foglalkozott, a referendumot október 23. és 30. között rendezték meg, és már 16 éves kortól lehetett voksolni. A hét kérdés és az arra adott válaszok az alábbiak szerint alakultak:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
    114 494 érvényes szavazat, igen: 99,5 százalék, nem: 0,5 százalék
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
    114 611 érvényes szavazat, igen: 99,7 százalék, nem 0,3 százalék
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
    114 664 érvényes szavazat, igen: 99,4 százalék, nem: 0,6 százalék
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?” 114 403 érvényes szavazat, igen: 98,2 százalék, nem:1,8 százalék 
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
    114 629 érvényes szavazat, igen: 99,4, nem: 0,6 százalék
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
    114 710 érvényes szavazat, igen: 99,5, nem: 0,5
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”
    114 181 érvényes szavazat, igen: 99,1, nem: 0,9

Az aHang és az EDF szerint a szavazók ezzel egy egyértelmű és világos jelzés adtak arra vonatkozóan, hogy azonnali reformokra van szükség a magyar oktatásban. Ezért határozta el a két szervezet, hogy a népszavazás eredményeit minden tankerületnek elküldik, de a nemzetközi diáknap alkalmából néhány helyre személyesen is kézbesítik.

Budapesten a Belső-pesti Tankerületi Központra esett a választás, főként amiatt, mert több mint egy évvel ezelőtt ez az intézmény lépte meg először a polgári engedetlenség eszközével tiltakozó tanárok kirúgását.

Az aktivisták már nem sokkal 13 óra után megjelentek az épület előtt, majd a dokumentumokat egy delegáció kísérelte meg bevinni az intézménybe, amely ugyan nyitva volt, de mint kiderült: péntek délutánonként nincs ügyfélfogadás. 

A diákok több alkalommal csengettek, majd a kaputelefonon keresztül jelezték, hogy a tankerületi vezetővel szeretnének beszélni, az épület ajtaja azonban nem nyílt ki. A tanulók ezt követően a hátsó ajtón próbáltak meg bejutni.

Ezen a ponton már egy-egy kiáltás is elhangzott, az egyik aktivista úgy szólt:

Tudjuk, hogy bent vannak, előbb lekapcsolták a villanyt, és az nem kapcsolódik le magától. Kérnénk öt percet.

A tanulók így sem jártak sikerrel, végül jobb híján felolvasták azt a levelet, amit átadtak volna.

A dokumentumban többek között az állt, hogy a diák- és pedagógus-szakszervezetek már tűkön ülve várják, hogy az illetékes intézmények tegyenek valamit a hazai oktatásért.

Ki fogja figyelembe venni, megtárgyalni csaknem 115 ezer ember akaratát?

– tette fel a kérdést Ádám Domonkos, az EDF aktivistája, hozzátéve, hogy a tankerületi központok nem védekezhetnek azzal, hogy végrehajtó szervként nem hozhatnak döntéseket. „Igenis tehetnek azért, hogy jobb körülmények legyenek az iskolákban” – jegyezte meg.

Vidéken is akcióztak a tiltakozók

A diákok Budapesten kívül az alábbi helyszíneken adták át személyesen a népszavazás eredményeit:

  • Szegedi Tankerületi Központ 
  • Salgótarjáni Tankerületi Központ
  • Nyíregyházi Tankerületi Központ
  • Miskolci Tankerületi Központ
  • Debreceni Tankerületi Központ
  • Pécsi Tankerületi Központ
  • Veszprémi Tankerületi Központ

Mint ismert, az aHang és az Egységes Diákfront aktivistái az alternatív népszavazás második fordulójaként 1 millió üres nemzeti konzultációt szeretnének összegyűjteni.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)