Eljárás indult az Egységes Diákfront elnökségi tagja elleni, miután a Néprajzi Múzeumban demonstráltak

2023.11.17. 16:01
Nemrég a Néprajzi Múzeum elkülönítette Claudia Andujar fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit. Emiatt az Egységes Diákfront egy tüntetőleges múzeumlátogatásra szólított fel, ahol néhány papírdarabot is feltartottak. A rendőrség igazoltatta a diákszervezet elnökét, miközben a diákszervezet szerint semmit sem tettek, ami szembement volna az intézmény házirendjével.

Mint korábban beszámoltunk róla, csütörtökön egy demonstrációt tartott az Egységes Diákfront a Néprajzi Múzeumban, miután az elkülönítette Claudia Andujar fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit.

Most a Népszava azt írja, hogy eljárás indult az Egységes Diákfront elnökségi tagja ellen.

A rendőrség azzal indokolta elnökségi tagja, Perlaki-Borsos Noel igazoltatását és a szabálysértési eljárást, hogy a múzeumlátogatás nem bejelentett demonstráció volt.

A diákszervezet azonban másként látja, szerintük erre a rendőröknek nem volt okuk, miután mindannyian jegyet vettek a kiállításra, a biztonsági őrök beengedték őket, és nem sértették meg az intézmény házirendjét. Elmondásuk szerint a rendőrség arra hivatkozott, a múzeumlátogatás a Facebook-esemény, a papírdarabok és a molinó miatt vált demonstrációvá, valamint azért, mert nem kérték a múzeum és a rendőrség engedélyét.

Facebook-eseménye bárminek lehet, egy A4-es papírt fogni a kiállításon szabad (még), egy »A kultúra mindenkié« feliratú molinó egy múzeumban pedig elég adekváltnak tűnik. Kíváncsiak vagyunk, hogy a BRFK szerint hol kéne kifejeznünk a kultúráért való lelkesedésünket, ha nem egy múzeumban

– hangsúlyozta az Egységes Diákfront.

Azt is hozzátették, hogy, aki nem múlt el 18 éves, az természetesen a kordon „melegmentes oldalán” maradt. Végül a diákszervezet leszögezte, hogy a rendőrséget a jövőben sem fogják megkérdezni arról, mehetnek-e múzeumba.

A mostani esetnek köze lehet a nemrég nagy port kavart ügyhöz is. Mint azt korábban megírtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó-kiállítás (World Press Photo) körüli ügyek borzolták a kedélyeket a Magyar Nemzeti Múzeum körül.