A kormánynak nincs adata arról, hogy hányan fizették vissza a csokot

2023.11.22. 06:18
Ungár Péter azt akarta megtudni, hogy hány érintettnek kellett különböző indokok miatt visszafizetnie a csokot. Meglepő válasz érkezett.

Ungár Péter, az LMP társelnöke két kérdést tett fel Csák János innovációs és kulturális miniszternek az otthonteremtési kedvezményekről, pontosabban arról, hányan fizették vissza a támogatás összegét. 

A két kérdés a következő volt: 

1. Hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt, kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant?

2. Hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?

Ungárnak a tárca parlamenti államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt, aki szerint a kormány 2015-től 2023. szeptember végéig 754 milliárd forintot fordított a családi otthonteremtési kedvezményre (csok), amiből 233 ezer család részesült. Babaváró kölcsönre 2228 milliárd forintot fordított a kormány, ezt 229 ezer család vette igénybe. 

Továbbá tájékoztatom, hogy az Ön által kért bontásban nem állnak rendelkezésre adatok, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs

– fogalmazott Vitályos Eszter. 

A kormány megújította a családtámogatási rendszert

A babaváró 2024-től tízmillió forint helyett 11 milliós keretösszegre nő, valamint a falusi csok összegei is emelkednek. Január elsejétől elérhetővé válik a csok plusz, amely egy új, kedvező kamatozású hitellehetőséget biztosít a magyar családok számára.

Az új családtámogatási rendszer különösen előnyös lehetőségeket kínál az ötezer főnél népesebb településeken élők számára, egy 3 százalékos hitelkonstrukció formájában. Ez a lehetőség gyermekszámtól függően mintegy 15, 30 vagy 50 millió forintos hitelösszeget biztosít 10 és 25 év közötti futamidőre. A hitel célja kizárólag lakhatási támogatás, valamint a családok további gyermekvállalásának segítése, ennek okán a hitel összege nem fordítható telekvásárlásra.