Megszületett az első ítélet a Malév-ügyben

2023.11.23. 09:55 Módosítva: 2023.11.23. 09:56
A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a több száz milliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelési ügyben a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett, amelyben a zrt. korábbi igazgatósági elnökét és az egyik volt vezérigazgatót is bűnösnek mondta ki, és őket próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte. A Fővárosi Főügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért, továbbá harmadik társuk bűnösségének a megállapításáért is fellebbezett.

A vádirat szerint az ügy egyik vádlottja a MALÉV Zrt. egykori igazgatósági elnökeként – a vagyonkezelői kötelességeire vonatkozó szabályokat megszegve – arra utasította vádlott-társait, a MALÉV Zrt. két akkori vezérigazgatóját, hogy egy, az érdekeltségébe tartozó céggel tanácsadói szerződéseket kössenek.

A többségi tulajdonos elnök utasításának megfelelően a másik két vádlott a vagyonkezelői kötelességeikre vonatkozó szabályokat megszegve 2007–2008. években az ügyben szereplő céggel összesen három tanácsadói szerződést kötött, amelyek alapján a MALÉV Zrt. a későbbiekben tényleges teljesítés nélkül fizette ki a szerződésekben szereplő megbízási díjak összegét.

Erre úgy kerülhetett sor, hogy az egyik vezérigazgató vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki a ténylegesen el nem végzett tanácsadói feladatokról. A vádlottak a fenti cselekményükkel a MALÉV Zrt.-nek összesen több mint 800 millió Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A MALÉV Zrt. által átutalt pénzösszeget ezt követően az elnök és a valótlan teljesítési igazolásokat kiállító vezérigazgató továbbutaltatta a saját érdekkörükbe tartozó cégek részére, amelyek azt az üzleti tevékenységük keretében felhasználták.

A Fővárosi Törvényszék a tárgyalások eredményeként kihirdetett ítéletében a volt igazgatósági elnököt – mint felbujtót –, valamint a valótlan teljesítési igazolásokat is kiállító volt ügyvezető igazgatót különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, továbbá pénzmosás bűntettében bűnösnek mondta ki, és mindkét vádlottat 2 év börtönbüntetésre, valamint 1.000.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott esetében 4 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottakat 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselői legyenek. Harmadik vádlott-társukat a bíróság a vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség az elítélt vádlottak esetében súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása, valamint a pénzbüntetés összegének megemelése érdekében fellebbezett, harmadik, felmentett társuk vonatkozásában pedig a bűnösség megállapítására és büntetés kiszabására irányul az ügyészi fellebbezés.