Tarlós István lényegében egyetért Karácsony Gergellyel

2023.11.23. 16:11
Tarlós István volt főpolgármester sem támogatja a Mi Hazánk javaslatát, amely az Indexen megjelent Fodor Gábor véleménycikkből indult. Eszerint tisztán listás rendszert alkalmaznának a főváros esetében a jövő évi önkormányzati választásokon. A törvényjavaslatot Karácsony Gergely sem támogatja, a kormánypártot látja az elképzelés hátterében.

„A tisztán listás rendszert a magam részéről nem támogatnám” – mondta az atv.hu-nak Tarlós István volt főpolgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzati rendszerben általában is inkább az egyéni választással szimpatizál.

Az pedig egyértelmű, hogy a főpolgármestert és a polgármestert közvetlenül kell választani. Egy szűk grémium – közgyűlés, testület – által választott városvezetőnek alig van legitimitása

– tette hozzá Tarlós, aki emlékeztetett, a Velencei Bizottság sem javasolja, hogy egy évvel a választások előtt változtassanak a választójogi törvényen.

Kérdés tehát, hogy szabad-e, lehet-e még 2024 júniusa, az önkormányzati választások előtt a szabályokon változtatni 

– fogalmazott a volt városvezető. A kormánypárt álláspontja egyelőre ismeretlen. 

Karácsony sem ért egyet a listás választással

A Mi Hazánk Mozgalom szerint, amely az Indexen megjelent Fodor Gábor véleménycikkből indult, a meglévőnél igazságosabb és arányosabb választási rendszerre van szükség a fővárosban, ezért a párt azt javasolja, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg a jövőre esedékes önkormányzati választásokon, és ne a kerületi polgármesterek legyenek a testület tagjai. Karácsony Gergely főpolgármester a kormánypártot látja a javaslat mögött.

A szélsőjobboldali párt javaslata szerint 

LISTÁT AZ A JELÖLŐSZERVEZET ÁLLÍTHATNA, AMELY FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTET VAGY A FŐVÁROSI KERÜLETEK KÖZÜL LEGALÁBB HÁROMBAN POLGÁRMESTERJELÖLTET ÁLLÍTOTT.

A javaslat szerint nem kapna mandátumot a jelölőszervezet fővárosi listája, ha „a fővárosi listákra leadott érvényes szavazatok öt százalékát nem érte el, vagy a közös fővárosi lista, ha a fővárosi listákra leadott érvényes szavazatok tíz százalékát, kettőnél több jelölőszervezet által állított közös fővárosi lista esetében tizenöt százalékát nem érte el”.

Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra. 2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzékét

– fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint hiába próbálja a kormánypárt elvenni az ellenzéki többséget a fővárosban, nem fog sikerülni.

„A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára” – tette hozzá a főpolgármester.