Eldőlt, mi lesz a Magyar Rádió épületének sorsa

2023.11.24. 18:20
Megkapta a bontási engedélyt a Magyar Rádió egykori épületének tulajdonosa. A bontás annak az építési projektnek az első lépése lesz, melynek végén megszületik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa.

Mint ismert, az egykori Magyar Rádió helyén építenék fel Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát, megújítva a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti városrészt. A 200 milliárd forintos projektben felújítják a Károlyi- és az Esterházy-palotát, és jelentősen növelik a zöldfelületet is.

A 24.hu felidézte, hogy a bontással kapcsolatban a tulajdonos október 27-én eljuttatott egy tervcsomagot a fővárosi kormányhivatalhoz, amely azonban november 3-án visszadobta azt.

November 22-én, szerdán a Pest Vármegyei Kormányhivatal bejárást szervezett a szóban forgó épületbe, amelyre a 24.hu is elment. Mint megírták, a délelőtti látogatást követően a bontási kérelem váratlanul megkapta az engedélyt.

Az építési adatbázis publikus bejegyzése szerint az engedélyt nem a fővárosi, hanem a Pest Vármegyei Kormányhivatal adta meg.

A kormányhivatal szentendrei járási hivatalának osztályvezetője, Kiss Andor a hírportálnak elmondta, hogy a papírokat öt napon belül juttatták el újra a hatósághoz, így nem új eljárás részeként, hanem a már megkezdett folyamat folytatásaként kezelték.

Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter szerint az új campus végleges kiviteli terve jövő április 30-ra készül el.

A miniszter egyébként korábban azzal vádolta Budapest vezetését, hogy „üldözi” a katolikus egyetem projektjét. Lázár János szerint a VIII. kerületben egyenesen „uszítanak” a beruházás ellen.