Karsai Dániel a parlamentben nyilatkozott a betegségéről

2023.11.30. 17:15
A gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel a Momentum képviselőjének meghívására érkezett a parlamentbe, ahol az eutanáziáról vitáztak a baloldali és a kormánypárti képviselők.

Karsai Dániel kedden szólalt fel Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán az élet végi döntések meghozatalának magyarországi tilalma ellen.

Csütörtökön már a hazai törvényalkotás épületébe, a Parlamentbe érkezett, ahol Bedő Dávid momentumos képviselő meghívására hallgatta végig a képviselők vitáját az eutanáziáról.

Magyar vagyok, szeretek az lenni, ahogy ezt az országot is szeretem. Ha már itt élnem és halnom kell, hagyják, hogy úgy csináljam, ahogy az nekem jó

Karsai Dánielnek a strasbourgi meghallgatáson elmondott érveivel kezdte felszólalását Bedő Dávid. A kór különös kegyetlensége, hogy ép tudattal kell az embernek végignéznie teljes fizikai leépülését – emelte ki, hozzátéve, hogy a Momentum meghagyná az embernek az élet végi döntés szabadságát, ezért az eutanáziával kapcsolatos rendelkezéseket felülíró határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé. 

Karsai Dániel elmondta, hogy bármelyik párt meghívásának eleget tett volna az ügyben. A vitanapot követő sajtótájékoztatón rámutatott:

AZ ALAPTÖRVÉNYBEN NINCS OLYAN SZAKASZ, AMELY TILTANÁ AZ ÉLET VÉGI DÖNTÉST, és nem sértené az alaptörvényt, ha egy megengedőbb szabályozást vezetnének be. 

Ezt az igazságügyi tárcát képviselő Répássy Róbert államtitkár szavaira reagálva mondta, aki szerint Magyarországon az eutanázia kérdését törvény szabályozza.

Répássy a saját felszólalásában együttérzését fejezte ki a felszólalásokat a karzaton végig hallgató Karsai Dánielnek, és biztosította arról, hogy a kormány figyelemmel kíséri az ügyet, mindemellett eleget tesz a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon zajló ügyben kötelezettségeinek. A magyar kormány életpárti, miközben az ellenzék szabadságpárti – mondta.

A Párbeszéd képviselője, Szabó Rebeka napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy támogatják Karsai Dániel „szabadságharcát", és bejelentette, hogy parlamenti vitanapot kezdeményeznek az eutanáziáról, mivel ebben az ügyben a pátok között alapvető világnézeti különbségek vannak. Szabó a jobbulást kívánó Gulyás Gergely szavait cinikusnak nevezte, „ami egy halálos beteg esetében túl megy minden jó ízlés határán”. 

Ha szeretné kifejezni a véleményét arról, ön hogyan döntene, itt megteheti.