Szlávik János is megszólalt az Európában terjedő halálos kínai járványról

2023.12.01. 11:21
Szlávik János infektológus a Rádió 1 Balázsék című műsorában pénteken arról beszélt, hogy bár négy évvel ezelőtt nyugalomra intett mindenkit az eleinte csak Kínában terjedő koronavírus miatt, aztán mégis évekig otthon kellett ülni, de most ennek ellenére sem akar rémisztgetni.

A szakember elmondta, hogy a most Kínában terjedő tüdőgyulladást a Covid-korlátozások feloldása és a kötelező maszkviselés eltörlése miatt kapják el széles körben a gyerekek.

Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez

– fogalmazott Szlávik János.

Hozzátette, hogy ezt a betegséget az utazások révén könnyű széthordani a világban, éppen ezért jelent már meg Európában is. Az esetszámok növekedéséről eddig Dániában és Hollandiában számoltak be.

Az infektológus figyelmeztetett, hogy a Mycoplasma ugyan jól reagál az antibiotikumokra, de a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát alakít ki, ezért egyre erősebb gyógyszerekre lesz szükség a megfékezésükhöz.

Szlávik János azt is elmondta, hogy most sokkal több gyerek szenved asztmában, allergiában, felszívódási zavarokban, mint régen. Elmondása szerint ennek az az oka, hogy a szülők túlféltik a gyerekeket, akiknek az immunrendszere nem találkozik időben azokkal az anyagokkal, amik ellen meg kellene tanulnia védekeznie.

Mint megírtuk, egyre gyakrabban észlelnek egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó, zömében a kiskorúak közt terjedő betegséget Kínában. A kínai kormányzat (a koronavírusnál látott járványpolitikát ismételve) igyekszik eltitkolni a részleteket, még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérdéseire sem válaszoltak.