Bemutatták az MSZP európai parlamenti listáját

A szombaton tartott választmányi ülésen döntés született az MSZP európai parlamenti listájáról, erről online sajtótájékoztatón számolt be a párt.

Az MSZP választmánya elfogadta a párt EP-választási listáját – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Hiller István választmányi elnök.

A lista első öt helye:

  1. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes,
  2. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt és az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete elnöke, országgyűlési képviselő,
  3. Harangozó Gábor, korábbi EP-képviselő,
  4. Andor László, volt uniós biztos,
  5. Bazin Levente, miskolci önkormányzati képviselő.

A listavezető Tüttő Kata öt feladatot jelölt meg:

  • Az uniós források hazahozatala.
  • Barátokat szerezni Magyarországnak, a listavezető szerint az Európai Unió és Magyarország „házasságát” meg kell menteni.
  • Megerősíteni az európai szociáldemokratákat.
  • Gondolkodni Európa jövőjéről, de az erősebb Európa nem több Brüsszelt jelent, hanem erősebb önkormányzatokat, erősebb helyi közösségeket.
  • „Nőügyek”: Olyan vezetőkre van szükség, akik értik a mindennapos valóságot, félelmeket, álmokat, küzdelmeket.

Közös listát akartak

Már év elején is olvasni lehetett arról, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettest indítja listavezetőként az MSZP a 2024-es európai parlamenti választáson. Egy márciusi MSZP-s háttérbeszélgetésen pedig megerősítették, hogy Gurmai Zita, Harangozó Gábor és Andor László mellett a főpolgármester-helyettes is rajta lehet az EP-listán. „Készülünk az önálló indulásra, de nyitottak vagyunk az együttműködésre” – jelentette ki akkor Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke. A szocialista párt hónapokig érvelt egy közös EP-lista mellett.

Számolok az önálló indulással, de az ellenzék rossz döntése csak Orbánt erősíti tovább. Egy új együttműködés megszüntetné Orbán teljhatalmát. Az új együttműködés azt jelenti, hogy két választás között is együtt építkezünk, és együtt is indulunk, nem csak az országgyűlési választásokra állunk össze

fogalmazott Kunhalmi Ágnes, az MSZP másik társelnöke október elején az Indexnek.

Az ellenzéki politikus arra figyelmeztetett: óriási a tétje annak, hogy képes-e együttesen az ellenzék elvenni mandátumokat a Fidesztől. Elmondása szerint az MSZP egy olyan konstrukciót javasolt a többi ellenzéki pártnak (a 2022-es összefogás résztvevőinek), amely mindegyikőjüknek biztosítaná a 2019-ben elnyert európai parlamenti helyét, „sőt a közös indulás olyan felhajtóerőt jelentene, hogy biztosan két-három pluszmandátumot hozna”.

Felkészültek az önálló indulásra

A közös listát nem támogatta a többi ellenzéki párt, és úgy tűnik, hogy az MSZP valóban készült is a külön indulásra, már terjesztik a párt új szórólapját, amelyen Tüttő Kata és Kunhalmi Ágnes láthatóak.

Az MSZP tisztességes béreket, szociális egyenlőséget, igazságos közterheket, demokratikus jogállamot és megfizethető lakhatást ígér. Újjáépítenék az egészségügyet, „felszabadítanák” az oktatást, továbbá „fékeznék” a klímaváltozást. „Megvédjük hazánk EU-tagságát, hazahozzuk az EU-s pénzeket” – olvasható a szórólapon.

Az MSZP már bemutatta „Rendszerváltást!” című programját is, ennek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Amikor azt mondjuk, hogy lehet más a baloldal, akkor nem csak arról beszélünk, hogy szembenézünk a múltunkkal. Nem szabad visszatérni a megszorító politikához, a társadalomra felülről erőltetett reformpolitikához. Az MSZP jóléti társadalmat teremtene, amely több mint pusztán a szociális piacgazdaság

– hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes november közepén.

Az eddigiek alapján Tüttő Kata mellett listavezető lesz: Dobrev Klára (DK), Donáth Anna (Momentum), Ungár Péter (LMP), Jávor Benedek (Párbeszéd – Zöldek). Hivatalosan még nem jelentették be, de várhatóan Varga Judit vezeti majd a kormánypártok listáját.