Sorra szegték meg a KRESZ-t a türelmetlen magyar autósok a szakadó hóban

2023.12.07. 19:32
Nem éri meg a hó eltakarítását végző gépeket előzni, mert a csúszós utakon így könnyen balesetet okozhatnak az autósok, ennek ellenére a legtöbb sofőr mégis belekezd a manőverbe. A Budapesti Autósok oldal most egy beszédes videót is megosztott a jelenségről.

Sorra előzik meg a hó eltakarítását végző munkagépeket a türelmetlen autósok, hiába tiltja a KRESZ – írja a Budapesti Autósok.

A portál a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt. (MKIF) videóját is megosztotta az előzésekről, továbbá arra kéri a sofőröket, hogy legyenek körültekintőbbek.

Országszerte több helyen esett és jelenleg is esik a hó. Éjjel 18 mérnökségünk 110 autóval takarította a pályákat. Jelenleg is több tucatnyi gépünk konvojban takarítja a hozzánk tartozó gyorsforgalmi utakat

– emlékeztetnek, hozzátéve, hogy a KRESZ egyértelműen fogalmaz a hóeltakarítást végző jármű előzéséről, idézve az arra vonatkozó 42. paragrafusból:

„Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kijelölve, az azonos irányban valamennyi forgalmi sávban – egymás mellett haladó – hóeltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket tilos megelőzni. Az ilyen gépjárművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani.”

Hangsúlyozzák, hogy a hókotrást vagy sózást végző autóikat azért tilos és veszélyes megelőzni, mert a még nem vagy nem teljesen tisztított pályán egy előző, tehát éppen gyorsuló autó könnyebben megcsúszhat, így hamarabb történhet baleset. Szerintük az előzéssel nyert idő maximum 1-2 perc lenne, ezért nem éri meg.

A közutak havazás miatti, jelenlegi állapotáról ebben a cikkünkben írunk részletesen.

Amennyiben az időjárása kíváncsi, kattintson