Máris felforgatta a havazás a győri fővonalon a vasúti közlekedést

2023.12.10. 09:20
Épp hogy újra két vágányon járnak a vonatok a MÁV győri fővonalán három hónapnyi felújítási munkálatok végére érve, máris megnövekedett menetidőkkel és késő vonatokkal kell számolni a havazás miatt.

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás – közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

Almásfüzitő térségében, Komárom és Tatabánya, valamint Budaörs és Szárliget között az intenzív havazás váltóállítási gondokat okoz. Emiatt 

  • a Budapest-Kelenföld és a Komárom vonalszakaszon a közlekedő vonatok 15-30, esetenként 45 perc késéssel közlekednek. Több vonat csak rövidebb útvonalon közlekedik.
  • Almásfüzitő és Neszmély között nem közlekedhetnek a szerelvények, ezért az esztergomi vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • A Győrből a Déli pályaudvarra közlekedő, Komáromból 7:01-kor továbbinduló vonat Komárom és Tatabánya között nem közlekedett, ott is pótlóbuszokra szállhatnak át az utasok.
  • A Déli pályaudvarról Győrbe 6:25-kor induló  vonat is csak Tatabánya állomásig közlekedett. Komárom–Tatabánya állomások között emiatt vonatpótló autóbusszal lehet utazni.

győri vasúti fővonalon vasárnaptól indult újra a forgalom az elmúlt három hónapban zajlott vágányfelújítási munkálatok után. December 10-től ismét két vágányon járnak a vonatok az 1-es fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. A MÁV az újraindítás bejelentésekor az írta, hogy az adventi és az ünnepi időszakban mindenki a megszokott módon utazhat a szeretteihez, mehet dolgozni vagy iskolába. 

Leváltotta az ónos esőt a havazás

Míg a kora délelőtti órákban a nyugat felé mozgó, több hullámban érkező csapadékzónából főként ónos esővel kellett számolni, addig mostanra az ország északi, északkeleti felén megkezdődött havazás. A nap folyamán egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik majd a csapadék.

Az ország egyes részein havas esőre válthat a csapadék, másutt csaknem 3 centiméteres hóréteg alakulhat ki, a magasabban fekvő helyeken akár az 5 centimétert is meghaladhatja a friss hóréteg. Az Észak-Dunántúl magasabban fekvő helyein hordhatja is a havat az időnként élénk, erős szél. Délután a front mögött, nyugaton szakadozhat a felhőzet, ott némi napsütésre is van esély. A  csúcsérték döntően mínusz 1 és 3 fok között várható, de északnyugaton ennél enyhébb is lehet az idő.

Jelenleg már csak Tolna vármegyében figyelmeztetnek ónos esőre, itt citromsárga riasztás van érvényben. 

Balesetek, kidőlt fák

Az Útinform hírei szerint sok balesetet okozott a reggeli időjárás, van, ahol kidőlt fák akadályozzák a közlekedést:

  • A Dunántúlon, a középső országrészben és a Duna-Tisza közén, váltakozva havazik, szállingózik a hó, vagy esik az eső. Nagykanizsa térségében ónos eső esik. A Tiszántúlon még csapadékmentes az idő.
  • A gyorsforgalmi utak vizesek, nedvesek, de a dunántúli fő és mellékutakon sokfelé latyakos, hókásás szakaszokra is számítani kell. Győr környékén, Komárom-Esztergom vármegyében, valamint Fejér vármegye keleti részén többnyire havasak az alsóbbrendű utak.
  • A takarítást illetve a tisztítást folyamatosan végzik a munkagépek. Előfordulhat, hogy konvojba haladó gépekkel találkozhatnak, figyelmesen és türelmesen vezessenek!
  • Az M30-as autópályán, a 30-as és a 40-es kilométer között mindkét irányban pályazárat vezettek be, mert egy meghibásodott portálszerkezet bontását végzik. Kerülni Miskolc és Szikszó között a 3-as főúton lehet. A forgalomkorlátozás várhatóan ma estig lesz érvényben.
  • Az M0-s autóúton Dunaharaszti térségében, az M1-es autópálya felé a 22-es kilométerben egy személygépjármű balesetet szenvedett, a belső sávot lezárták.
  • Az M8-as autópályán, a 78-as kilométernél, Dunaújváros térségében az M6-os autópálya irányába egy kamion keresztbe fordult, és elzárja a pályatestet, emiatt megállt a forgalom.
  • Komárom-Esztergom és Pest vármegyében a közlekedésre veszélyes fák illetve a fakidőlések miatt továbbra sem járható: a Tardos és Bikolpuszta közötti szakasz, - valamint a Budakalász – Dobogókő –Esztergom összekötő utat, a 21-es és a 33-as kilométer között lezárták. Pilisszentlélek település erre a szakaszra esik, ezért csak a helyi lakosokat engedik be.