Karácsony Gergely: A Fidesz felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát

2023.12.12. 19:44
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sem hagyta szó nélkül, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a választási törvény módosítását. A városvezető közösségi oldalán azt írta: a Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát, de így is győzelemre készül a jövő nyári önkormányzati választásokon.

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén a kormánypárti többség megszavazta a fővárosi választási szabályok módosítását. Ennek értelmében a fővárosi választópolgárok a közgyűlés tagjait listán választják meg, Budapest főváros egy választókerületet alkot. 2014 óta az volt a szabály, hogy a főpolgármester mellett a közgyűlés tagja a 23 kerületi polgármester, valamint további kilenc mandátumot a kompenzációs listákról osztanak ki. Ez változik úgy, hogy a polgármesterek helyett is listákról kerülnek be a képviselők.

Érdekesség, hogy a javaslatot a Mi Hazánk Mozgalom terjesztette be, amelynek képviselői végül tartózkodtak a szavazáson. Ennek okairól itt írtunk bővebben.

Karácsony Gergely közösségi oldalán reagált a szavazásra. Budapest főpolgármestere szerint „ezt is ráerőszakolják a választókra”, ezért nem maradt más hátra, mint hogy „így győzzék le a Fideszt”. A főpolgármester szerint a kormány úgy próbál hatalmon maradni, hogy „manipulálja a választási szabályokat, ellehetetleníti a kritikus hangokat és politikai riválisait.”

A Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát. Olyan aránytalan választási rendszert alkottak maguknak az országban, amivel a választói többség támogatása nélkül is kétharmados többséget szerezhetnek a parlamentben. A mai szavazással pedig olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása nem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a fővárosi közgyűlésben.

Karácsony Gergely egyeztetésre hívta a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon győztes ellenzéki pártok vezetőit, hogy zárják le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat. 

A korábbi hatpárti összefogás pártjai már hamarabb bejelentették, hogy nem támogatják a választási szabályok módosítását, sőt néhányan bojkottálták is a szavazást. Arról, hogy az új szabálynak milyen következményei lehetnek a jövő évi önkormányzati választásokon, itt írtunk.