Dühödt önkényeskedés, az igazságszolgáltatás leuralása – így vagdalkozott a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke

2023.12.23. 05:54
A most közzétett jegyzőkönyv tanúsága szerint az Országos Bírói Tanács két héttel ezelőtti ülésén parázs vita alakult ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György és Varga Zs. András, a Kúria elnöke között.

A dokumentumban olvasható, hogy Varga Zs. András szerint Senyei György a Schadl-ügyben mélyebben érintett, és ha ez beigazolódik, akkor elvárja, hogy ennek legyenek következményei. Erre Senyei György azzal vádolta a Kúria elnökét, hogy „nullkilométeres” bírákat ültet a testületbe, és „vágyálma a teljes igazságszolgáltatás leuralása”.

A dühödt önkényeskedés az Ön műfaja... Mindenki tudja [...], hogy egy vágyálma van: az igazságszolgáltatás leuralása. Aki ellentétes véleményt formál, azt ellenségként kezeli. Ezt látjuk, tudjuk több esetben is

– így Senyei György. A csúcsbírák személyeskedésig fajuló vitáját a hvg szúrta ki. A lap megjegyzi, ez azért is rendhagyó eset, mert mindkét elnököt az Orbán-kormány nevezte ki. 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) első napirendi pontja az első fél éves működésükről szóló elnöki beszámoló volt, mikor vitára bocsátották a témát, Varga Zs. András szólalt fel először.

Saját, februári kritikáját idézte fel, miszerint Senyei „dühödt önkényeskedését nem lehet tovább tűrni, mert abba belerokkanunk” – így reagált arra, hogy a Kúria több rég betöltetlen pozíciót beszüntetett, melyekért korábban kaptak finanszírozást. Ezután Varga Zs. András azzal folytatta: az OBH elnöke és Schadl György közötti beszélgetést is lehallgatták, amiben az ő nevét is megemlítették. 

„Így volt, nem kell lejátszani: »mi a f*sznak reagál«. Ez Önre vonatkozott!” – jegyezte meg az OBH elnöke. Majd Senyei György azzal folytatta, hogy örökké fel fogjuk tenni a kérdést, hogy ha valakinek nincs bírói múltja, nincs bírói gyakorlata, »nullkilométeres« bíróként helyes-e, hogy a Kúrián kezdjen?”, hozzáéve, ez a bírói kar véleménye.