Fehér karácsony? Nagy csatát vív a tél a melegfronttal

2023.12.24. 06:53
Bár szombaton szinte egész Magyarországot ellepte a hó, szentestére délnyugat felől zúdul be a meleg, ami egyre inkább átveszi a hatalmat a télies időjárás felett – így a legtöbb vármegyében olvadás várható. Napközben akár 12 fok is lehet.

Vasárnap alapvetően erősen felhős lesz az ég, de a Dunántúl keleti és az Alföld nyugati felén szakadozottabb lehet a felhőzet, így itt-ott elő-előbukkanhat a nap. Máshol elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor, északon, északkeleten reggel még havas eső, hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délután már csak helyenként lehet eső, a hegyekben esetleg még hó, amely síkvidéken várhatóan a legtöbb helyen elolvad. Többfelé élénk, az északi tájakon erős lesz a szél, néhol viharos széllökések is várhatók. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 12 fok között valószínű,

északkeleten lesz a leghidegebb. Késő estére 2 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Árvízveszély

A vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt a Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el, így Budapesten már megkezdődött az árvízi védekezés. Villámárvizek miatt Vas vármegyében 16 alkalommal riasztották a tűzoltókat, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú helyi vízkár-készültséget rendelt el.

Az előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is. A fővárosban már zárják a csatornazsilipeket és az alacsonyabb szinten lévő felszíni átjárókat. 

A havazás abszolút nyertese

Bár havazás nem várható, azért még reménykedhetünk benne, hogy szenteste ugyanúgy meglep minket az időjárás, mint szombaton, amikor elborította Magyarországot a hó. Ez néhol azonban fennakadásokat okozott. Az Időkép beszámolója szerint a szombati havazás abszolút nyertese a Vértes és a Gerecse, valamint a Dunakanyar tágabb térsége lett,

sok helyen 30-35 centi friss hó borította be a tájat,

de helyenként még Budapesten is elérte a hó a 10-15 centit.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras