Veszélyes lehet a rakpart, megemelték az árvízvédelmi készültséget Budapesten

D  YT20231225032
2023.12.26. 15:06 Módosítva: 2023.12.26. 17:15
Esztergomban már kilépett a Duna a medréből. Az országban már 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség, a legmagasabb vízállás Baján várható, ahol 810 centiméterrel tetőzhet a Duna péntek–szombaton. Budapesten csütörtökön hajnalban tetőzik a folyó 680 centiméterrel – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A fővárosban másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Siklós Gabriella szóvivő ismertette: a csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.

Karácsony napján 500 centiméteres volt a vízállás Esztergomnál, ami december 26-án 10 órakor már 570 centiméterre emelkedett, a Vízügy szerint a tetőzés december 27-én 580 centiméter körüli szinten várható. A KEMMA december 25-én még aznap kora estére várta az áradást, amely miatt elterelték a forgalmat a Nagy-Duna sétányról és a polgármester, Hernádi Ádám bejelentése szerint megkezdték a Pímás-szigeten a védekezési munkálatokat. Mint beszámoltunk róla, a folyó kedden lépett ki medréből a városnál, sétálóutcákat és tereket elöntve.   

Veszélyes lehet a rakpart, Budapesten másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest rakpartja kedden több helyen víz alá kerülhet. Ezért a rakpart nemcsak a járműveknek elől van lezárva, hanem a gyalogosok számára is tilos ott tartózkodni, mivel az áradás miatt számukra is veszélyes lehet. 

Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek,

A TETŐZÉS 680 CENTIMÉTER KÖRÜL VÁRHATÓ CSÜTÖRTÖK HAJNALBAN, REGGEL.

A rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a folyó. Az árvízvédelmi készültség részeként a csatornazsilipek lezárása már december 23-án megkezdődött. Már akkor jelezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is, ezért azt két napja, december 24. 0:00 órától teljes hosszában lezárták. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatósága az ott hagyott gépjárműveket a katasztófavédelemmel biztonnságos közterületi parkolóhelyre szállítatta, amennyiben a tulajdonoskat nem sikerült elérniük – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal.  

Hozzátették: az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Az áthelyezett gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük pontos elhelyezéséről. 

MIVEL AZ IRÁNYADÓ VÍZÁLLÁS VÁRHATÓAN ELÉRI EZT A SZINTET, Karácsony Gergely főpolgármester Budapesten 2023. december 26-án 16.30 órától II. fokozatú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe.

Továbbá, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél egy operatív törzs is megkezdi működését, annak érdekében, hogy Budapest szennyvíz-szolgáltatásában és vízellátásában ne okozzon kárt az áradás. December 28-án további áradás valószínű, a rendelkezés  visszavonásig érvényes.  A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban 2023. december 30-án reggel kerülhet sor az alsó rakpartok megnyitására a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés – közölte a Főpolgármesteri Hivatal a csütörtök délután, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Máshol is készülnek 

Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken vagy szombaton. Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel – jelezte az OVF, hozzátéve: 

  • A Rába Körmendnél vasárnap, december 24-én este tetőzött 365 centiméterrel, Sárváron előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, készültségi fokozat alatti szinten.
  • Karácsony napján történt, hogy autókat kellett kimenteni Győrben a Rába vízéből, jelenleg első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű.
  • Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag szerdán, kevéssel a másodfok felett tetőzik.
  • A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra első fok fölötti vízállások várhatóak.
  • A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedések indultak meg a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén– közölte az OVF az MTI-vel.

(Borítókép: Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető KRESZ-táblák az I. kerületi Halász utcánál 2023. december 25-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)