Hamarosan ismét sztrájkolhatnak a Volánbusznál

2023.12.29. 16:53
Újabb kétnapos munkabeszüntetést tarthat a Volánbusz, amennyiben január 16-án nem sikerül megegyezniük a 2024-es bérmegállapodásról. Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint van, ahol már a buszvezetők 40 százaléka támogatja a kezdeményezést.

Folytatják a nyomásgyakorlás a Volánbusznál, amennyiben a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz a dolgozóinak. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a Népszavának erősítette meg, hogy január 16-án értesülnek a jövő évi bérfejlesztési ajánlatról.

A megállapodás és sztrájk támogatottsága alapján dőlhet el, hogy tartanak-e újabb munkabeszüntetést január 28-án és 29-én.

Dobi István hozzátette, hogy a januári sztrájkot van, ahol már a buszvezetők 40 százaléka támogatja. Ugyanakkor csak abban az esetben szerveznek újabb munkabeszüntetést, ha a 17 ezer autóbusz-vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és csatlakozik a kezdeményezéshez.

Legalább 25 százalékos béremelésben bíznak

Kimaradó Volánbusz-járatok okoztak fennakadásokat december 10-én és 11-én. A szakszervezet a bérfejlesztési tárgyalások elakadása miatt országos sztrájkot hirdetett. Az érdekvédelmi képviselet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a munkabeszüntetéshez.

A munkabeszüntetést szervező szakszervezet Baranya vármegyei elnöke, Dukon Gyula szerint a Volán-dolgozók sem anyagilag, sem szakmailag nincsenek megbecsülve. Az érdekképviselet vezetője egy 18 százalékos béremelést már elfogadhatónak tartana, de ha nem sikerül megegyezniük, akkor akár január első napjaiban kitűzhetik az újabb sztrájk időpontját.

A társaság korábban indokolatlannak tartotta a sztrájkot, mivel szerintük a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A közlekedésért is felelős Lázár János miniszter a 25 százalékos béremelésre úgy reagált: teljesen irreális és eltúlzott. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzésében ítélte jogszerűnek a Volánbusz dolgozóinak december 10-11-i munkabeszüntetését.