Elefántmentés, tömegkarambol és tűzoltó törpemalac – a katasztrófavédelem idén sem unatkozott

2023.12.30. 16:13
Csokorba szedte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a 2023-as év legfőbb eseményeit, köztük vicces, abszurd és szomorú történetekkel.

„Volt itt minden, mint a mesében. Csak ez nem mese. Ez a valóság. Ami olykor szomorú, olykor pedig megnevettet”

– vezeti fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán azt az összefoglalót, amely az elmúlt év kicsit sem unalmas eseményeit szedi csokorba. 

  • Az események részletes felelevenítésében előkelő helyen végzett az az állatkerti elefánt, név szerint Pembe, aki rosszul lett, és a tűzoltók segítették lábra. 
  • Őt szorosan követte a sorban az a tömegkarambol, amelyben negyvenkét jármű ütközött össze az M1-es autópályán. 
  • Megemlítik még a katasztrófavédelem munkatársai az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a HUNOR törökországi mentőakcióját, amikor 29 holttestet emeltek ki a romok alól a földrengés sújtotta országban.
  • Nem gondoltuk, hogy a legtöbb megmentett élet „rovatba” húszezer sertés kerül. Nem vagyunk jövőbe látók – írták arról az esetről, amikor idén júniusban tűz ütött ki egy körülbelül kétezer négyzetméter alapterületű sertéstelepen Somogyszob külterületén. Itt csaknem négyszáz sertés halt szörnyű tűzhalált, azonban a tűzoltók húszezer állatot mentettek meg. 
  • A katasztrófavédelem munkatársai igyekeztek összeszedni a vicces eseteket is: az egyik ilyen történet egy téves riasztáson alapult, amikor is egy járókelő egy integető horgászra azt hitte, hogy segítséget kér, így azonnal tárcsázta a 112-t. 
  • Cukiságból sem volt hiány, a tűzoltók felelevenítették Cuni, a törpemalac történetét, aki szoros barátságot alakított ki egy székesfehérvári tűzoltóval, majd később végigkísérte, ahogy a tűzoltók eloltják a lángokat, amelyek elől ő is menekült.

 A többi történetért érdemes ellátogatni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalára, ugyanis egyik munkatársuk még egy verset is írt egy macskamentésről.