Gyurcsányi tempót emlegetve szállt bele a Momentumba a főpolgármester-jelölt

2024.01.03. 13:16
Nem maradt reakciók nélkül az ellenzéki oldalon Tompos Márton kijelentése, mely szerint Vitézy Dávid „remek szakember, de ne induljon el főpolgármesternek”. Ungár Péter után a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman is éles kritikával illette a momentumos politikus gondolatait.

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom frakcióvezető-helyettese tegnap arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy a párt Karácsony Gergely főpolgármesteri újrázását támogatja az idei önkormányzati választásokon.

Az ellenzéki kollégák által bedobott neveket nem teljesen értjük

– húzta alá Tompos Márton, hozzátéve: Vitézy Dávid – akivel az LMP tárgyal az indulásról – „remek szakember, de ne induljon el főpolgármesternek”.

A Momentum politikusa szerint ha a volt közlekedési államtitkár a Főpolgármesteri Hivatalnál szeretne dolgozni, biztos találnak neki helyet.

Ungár Péter erre válaszul közölte: „A magyar politikai kultúra demokratikus megújítására szerződött politikust tájékoztatnánk, hogy a főpolgármesteri pozíció nincs meg, arról a budapestiek fognak dönteni egy választáson. Hogy a főváros vezetésében ki milyen fontos pozíciót tölt be, azt a Fővárosi Közgyűlés dönti el, akiket szintén a budapestiek választanak.”

Az LMP társelnöke odaszúrta azt is: „Látjuk, hogy Donáth Anna egy Facebook-posztban tud dönteni arról, ki legyen a Momentum elnöke és összes elnökségi tagja, de a fővárosban ez nem így van, a főpolgármester személyéről még a választók döntenek. Az LMP jelöltállításával kapcsolatos tanácsait pedig köszönjük. Amint értelmezzük a Momentum álláspontját az előválasztás-önálló lista mátrixban, figyelembe fogjuk venni.”

Brenner Koloman: Gyurcsányi tempót követ a Momentum

Nem maradt ki az üzengetésből Brenner Koloman sem.

Az éppen vezetői válságot átélő Momentum a gyurcsányi tempót követve akarja meghatározni azt, hogy ki indulhat el egy választáson, és ki nem. A balliberális oldal emberei követik a régi reflexeket, a még el nem ejtett medve bőrén acsarkodnak, és Facebook-posztokban üzenik meg, hogy kinek mit ajánlanak a hallgatásért, a visszalépésért cserébe

– fogalmazott Facebook-oldalán a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje.

Brenner Koloman úgy látja: „Az egykor a magyar politika megújítását zászlajára tűző fiatal közösség mára oda jutott, hogy a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc számukra az igazodási pont. Sajnálatos, de tudjuk, hogy a régi minták könnyen átöröklődnek, ha a hatalom mindenáron való megkaparintása lebeg a szemetek előtt.”

A jobbikos politikus azt üzente a Momentumnak, hogy: „Abban a kiegyensúlyozott polgári demokráciában, amelyben mi hiszünk, nem pozíciókat kellene előzetesen osztogatni, nem a versenyt kellene korlátozni. Teljesítmény, mondanivaló kell. Nem egy-két témában kell megmondani egységesen a kampánymenedzserek által patikamérlegen kimért üzeneteket, hanem egészséges, kiforrott világnézetre van szükség. Mi polgári konzervatívokként ebben hiszünk.”

Hisszük, hogy meg lehet újítani a politikai kultúrát, hogy az ne populista szólamok pufogtatásáról és az ellenfél elnyomásáról szóljon, hanem a teljesítmény, a vita és a konszenzus legyen az alapja. Ha egy ember, egy politikus, egy közösség tisztában van önmagával, akkor küzd az elveiért, például egy előválasztáson! Még akkor is, ha így esetleg elütheti egy villamos

– hangsúlyozta Brenner Koloman.