Már több mint 4 millió vármegye- és országbérletet vásároltak az utazók

2024.01.03. 12:41
A MÁV közlése szerint tavaly várakozáson felül teljesítettek a vármegye- és országbérletek, amelyekből május elseje óta több mint 4 milliót vásároltak a MÁV-Start, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain utazók.

Orbán Viktor miniszterelnök még a tavaly februári évértékelőjén jelentette be, hogy május elsejével Magyarország kormánya új vármegye- és országbérleteket vezet be, amelyekkel egyszerűen és megfizethető áron lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain.

Az új bérlettípusokat pedig viszik, mint a cukrot, legalábbis ez derül ki a MÁV nyilatkozatából, amely szerint már több mint 4 milliót vásároltak belőlük.

Ahogy azt az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejtik, a vármegye- és országbérletek teljesen átvették a korábban megszokott bérletek helyét, amelyek a teljes bérletvásárlásnak mindössze 10 százalékát teszik ki, 10 bérletből 9 már ország- vagy vármegyebérlet.

Mint kiemelték, a vármegye- és országbérleteket több mint 1100 értékesítési ponton, a közszolgáltatók jegypénztáraiban és az automatákból árusítják, de megvásárolhatók a GYSEV értékesítési hálózatában is, illetve a MÁV-appban. 

A közlemény szerint az értékesítés tavaly áprilisi kezdete óta a közösségi közlekedéssel utazók december 31-ig 4 070 797 darab ország- és vármegyebérletet vásároltak, ennek 65 százaléka vármegyebérlet volt. A tanítási időszak legforgalmasabb hónapjaiban – szeptemberben, októberben, novemberben – 550-600 ezer darabot adtak el az új díjtermékekből.

Mint megfogalmazták, az új bérletek egyik legnagyobb előnye a korlátlansága, azaz vármegyén belül vonatról bármikor át lehet szállni helyközi buszra – Zalaegerszegen és Esztergomban helyi buszra is – vagy akár HÉV-járatokra, vasútvillamosra, így az utazástól függően használhatók ki az átszállási lehetőségek.