Budapest-bérlet: Nem mindenki ért egyet a csepeli polgármester-jelölttel, aki a kölségvetésből támogatná a lakosokat

2024.01.10. 19:29
Nyílt levélben kéri Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli polgármester-jelöltje a kerület polgármesterét, Béobély Lénárdot és a frakcióvezetőket, hogy olyan költségvetést fogadjanak el az idei évre, amely támogatná a lakosokat a Budapest-bérlet megszüntetése esetén

Dukán azt írja a levélben, hogy a kerületnek még nem készült el a képviselőtestület által elfogadott 2024. évi költségvetése, és nincs is semmilyen információjuk a tervezési folyamatokról, hiába megválasztott képviselők. A csepeli polgármester-jelölt attól tart, hogy elfogadott költségvetés nélkül nem fogják tudni megvalósítani a csepeliek támogatását, holott az a Budapest-bérlet esetleges HÉV vonalon történő érvénytelenítése miatt fontos lehet – írja a Momentum sajtóközleményében.

Elfogadhatatlan, hogy a csepeliek kétszer annyit fizessenek a kormány miatt a budapesti közlekedésért!

– írja Dukán, hozzátéve, hogy a költségvetésben forrást kell találniuk a kerület lakosainak megsegítésére.

A képviselő a nyílt levélben költségvetési egyeztetésre hívja a polgármestert és frakcióvezető társait is. 

Nagy a bizonytalanság a Budapest-bérlet ügy körül

December közepén egyeztetett a kormány és a főváros a Budapest-bérletről. Kiderült, hogy elvonnák a fővárost törvény szerint, eddig minden évben megillető közösségi közlekedési normatívát (12 milliárd forint), a BKK által az (állami) MÁV-tól és Volántól megrendelt, Budapest határain belüli szolgáltatásért többet kellene fizessen a főváros (1,2 milliárd forinttal), továbbá nem hosszabbítaná meg a minisztérium a tarifaközösséget is magában foglaló Budapest-bérlet konstrukciót 2024-ben (a főváros azonban fenntartaná). Idén március 1-ig terjedő időszakban egy átmeneti megállapodás teszi lehetővé a régi rend fenntartását.

Mivel utóbbi miatt a HÉV útvonalán lakókat és azt napi szinten használó utasokat érné első körben kár, ezért az Index az érintett kerületek polgármestereit és országgyűlési képviselőit kérdezte az új közlekedési koncepcióról.

Borbély Lénárd, ex-fideszes csepeli polgármester szerint Karácsony Gergelynek el kell fogadnia, hogy létezik infláció ennek ellenére elképzelhetetlennek tartja, hogy az eddig megszokott közösségi közlekedési bérlet felhasználása megváltozzon.

Óbuda párbeszédes parlamenti képviselője, Szabó Tímea azt mondta az Indexnek, hogy a megélhetési válság közepén a kormány tovább sarcolja Budapestet és súlyos terheket ró a fővárosban és az agglomerációban élőkre.Ráadásul az ügy szerinte újra fölkorbácsol egy látszólagos Budapest–vidék ellentétet. 

A képviselők részletes válaszait, és összefoglalónkat a Budapest-bérlet ügyről ide és ide kattintva érheti el.