Az LMP: A főváros is méltányosan részesüljön a bérletbevételekből

2024.01.10. 12:20
Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja szerdán fővárosi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy csak a bevételek megosztásával együtt jó megoldás a vármegyebérlet kiterjesztése Budapestre.

2023. december 20-án derült ki, hogy a BKK-bérletek ügyében nem sikerült megegyeznie Lázár János közlekedési miniszternek és Karácsony Gergely főpolgármesternek egy elszámolási vita miatt, ezért kérdésessé válhat az, hogy a bérlet érvényes lesz-e az agglomerációból érkező járatokon.

Lázár János kedden tett újabb ajánlatot a fővárosnak a Budapest-bérlet ügyében. A miniszter bejelentette, terveik szerint a Budapest-bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon, amennyiben a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton elfogadják. Erre Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón reagált.

Az LMP álláspontja szerint csak a bevételek megosztásával együtt jó a vármegyebérlet kiterjesztése Budapestre – írja az MTI.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja elmondta, hogy ezzel lényegében megvalósulna a pártja által régóta szorgalmazott tarifaközösség, azonban ez csak akkor lenne jó megoldás, ha a főváros méltányosan részesülne a bérletbevételekből.

Az LMP ezért olyan elszámolást javasol a kormány és a főváros között, aminek a személyszállítási teljesítmény lenne az alapja.

Érd alpolgármestere azt is felvetette, hogy ne szűnjenek meg a kilométer-alapú távolsági bérletek, mert ezek tíz kilométernél rövidebb szakaszokon olcsóbbak a vármegyebérleteknél, és segítséget jelentenek azoknak, akik két vármegye között utaznak.

Az LMP szerint Karácsony és Lázár már megegyezett

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint műbalhé zajlik a Budapest-bérlet ügyében, és Lázár János valójában már korábban megegyezett Karácsony Gergellyel.

Ungár Péter, az LMP politikusa korábban azt mondta Lázár János ajánlatáról, hogy az a BKK csődjéhez vezetne. Kanász-Nagy Máté ezzel egyetértett, és azt is megjegyezte, hogy szerinte a miniszter „nagy sanyargatója” a fővárosnak.