Karácsony Gergely Lázár János bejelentésére: Jó az irány

2024.01.09. 15:31
Lázár János kedden újabb ajánlatot tett a fővárosnak a Budapest-bérlet ügyében. Az építési és közlekedési miniszter már a bejelentésről szóló sajtótájékoztatón jelezte, hogy várja Karácsony Gergely válaszát az általa ismertetett koncepcióra. A főpolgármester reakciója megérkezett.

„Az elkövetkező hetekben intenzív és konstruktív tárgyalásokra készülök, ezért nem szeretném éles szavakkal illetni azokat a hazugságokat, amiket Lázár János mondott a sajtótájékoztatóján” –így reagált Karácsony Gergely a politikus kedd délelőtti bejelentéseire.

Mint ismert, az építési és közlekedési miniszter a Budapest-bérlet ügyében újabb ajánlatot tett a városvezetőnek, melynek értelmében a Volán-, a HÉV- és MÁV-járatokon elfogadnák a Budapest-bérletet, cserébe azért, hogy a budapesti önkormányzat elfogadná járatain az ország- és vármegyebérleteket. Lázár János hangsúlyozta, hogy az elszámolási vitában korábban már tettek egy ajánlatot a fővárosnak, de a vezetés azt nem fogadta el. „Ha a polgármester elalszik, elbambulja a szükséges megállapodást, a számlák kifizetését, ezt a munkát nem tudjuk elvégezni helyettük” – jelentette ki.

Ugyan a főpolgármester azt mondta, nem szeretné kommentálni az elhangzottakat, néhány dolgot mégis tisztába tett:

  • Kijelentette, hogy a minisztérium részéről nem érkezett olyan tárgyalási javaslat, amely a Budapest-bérlet konstrukció fenntartását szolgálta. „Olyan javaslat érkezett, amely a Budapest-bérlet megszüntetését indítványozta” – fogalmazott.
  • Megjegyezte, hogy Lázár János az állam és a főváros közötti bonyolult rendszert „nem ismeri kellő mélységében”, hiszen ha így lenne, nem mondta volna, hogy a jegybevételek 1 százalékát kapja az állam a Budapesten keletkező bevételekből, hiszen ez a szám valójában 12 százalék.
  • Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy amikor az állam hozzájárul a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásához, „az nem a miniszter úr kénye-kedve szerint történik, hiszen ezt a kérdést a költségvetési törvény rendezi.

Karácsony Gergely értékelésében hangsúlyozta azt is: a felvázolt koncepciót úgy tudja értelmezni, hogy óriási lépést tesznek közösen a saját, 2019-es választási programjának végrehajtása érdekében.

„Hiszen ebben a programban szerepelt az, hogy a 14 évnél fiatalabbak ingyenesen használhassák a közösségi közlekedést, valamint ebben szerepelt az is, hogy Budapesten és az agglomerációban egy egységes tarifaközösségen alapuló bérlet- és jegyrendszert kell kialakítani a városon belüli és a városon kívüli szolgáltatásokra” – mutatott rá, hozzátéve, hogy az országos bérletek elfogadása, valamint a Budapest-bérlet megőrzése jó irány. „De az ördög és az angyal is a részletekben rejlik”, így még meg kell várni, mit mutatnak a konkrétumok, a hosszú barátság alapja ugyanis a pontos elszámolás. 

Közös szolgáltatások mellé közös bevételmegosztásra is szükség van. Számunkra csak és kizárólag olyan megoldás lenne elfogadható, amely egyszerre jelent a kormánynak és a fővárosnak is pluszforrásokat a közösségi közlekedés jobb finanszírozásához. Én biztos vagyok benne, hogy lehet ilyen megoldást találni

– jelentette ki, hozzátéve, ha megvan a megállapodás, akkor el lehet mozdulni egy egységes agglomerációs közlekedési rendszer felépítése felé, amely tulajdonképpen egy regionális BKK lenne.

„Mi a magunk részéről azt vállaljuk, hogy az új rendszerrel a budapestiek nem járhatnak rosszul. Célunk továbbá az, hogy ne csak a budapestiek járjanak jól, hanem mindenki, aki Budapesten közlekedik” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Budapest-bérlet körül kialakult vitára, valamint Lázár János friss bejelentéseire Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár és Ungár Péter, az LMP társelnöke is reagált, a részletekről itt és itt írtunk bővebben.